Gambia slaat vleugels uit naar vogeltoerisme

Zeg Gambia en de doorsnee toerist associeert het kleinste land in Afrika met winterzon en mooie stranden. Maar wie het binnenland intrekt, ontdekt dat het land ook een afwisselende flora en fauna biedt. Met name de avifauna behoort tot een van de indrukwekkendste wereldwijd want met zo’n 560 vogelsoorten is het een droombestemming voor vogelliefhebbers en voor toeristen die zich wat breder willen oriënteren dan louter een week zonnebaden. Verschillende reisorganisaties bieden speciale vogelreizen aan voor vogelaars maar toeristen kunnen ook ter plekke een dagexcursie boeken om het vogelrijk te verkennen. Meer informatie over Gambia vindt je op de website of de Nederlandstalige facebook van Gambia.

Spot een Abyssinian Roller in Gambia

Spot een Abyssinian Roller in Gambia

Zomermaanden

Gambia is een ideale bestemming om een enorm aantal verschillende vogels te spotten. Grote delen van de natuur en het tropische woud zijn beschermde gebieden en het land telt zes nationale parken met tal van biotopen. De grote variatie aan vogels wordt ook bepaald door de ligging aan de oceaan en door het feit dat de Gambia-rivier, met zijn uitgestrekte mangrovemoerassen, het land als het ware in tweeën snijdt waardoor het soms een grote open volière lijkt. Naast trekvogels uit Europa die komen overwinteren vind je er uiteraard veel endemische vogels. Ook tijdens het broedseizoen in de zomermaanden juli en augustus wemelt het er van de vogels.

 

 

Vogelexcursies

Omdat Gambia met een oppervlakte van iets meer dan 11.000km² een klein land is, kan men vanuit de verblijfplaats gemakkelijk dagexcursies maken naar het binnenland. Bijvoorbeeld naar het Abuko Nature Reserve met de optie om een bootexcursie te maken door de mangrovemoerassen. De getrainde gidsen aan boord kennen elke vogel bij naam en voor het geval ze een onbekende vogel spotten hebben ze rijk geïllustreerde boeken bij zich. Vogelspotters kijken hun ogen uit maar ook de toerist die gespeend is van enige kennis over vogels kan zich verwonderen over bijzondere namen als de mangrovereiger, krokodilwachter, hamerkop, roodbuikparadijs-monarch, Gambiapoederdonsklauwier, grijskopmeeuwen, honingzuigers, Afrikaanse reuzenijsvogel, fanteekamzwaluw en de witkruinlawaaimaker. Ook het Tanbi Wetlands National Park en het Tanji Vogelreservaat zijn eldorado´s voor het spotten van vogels. Langs de kust kun je bijvoorbeeld naar het Bijilo Forest Park en indien je in het toeristenplaatsje Kotu logeert is Kotu Bridge de plek om vogels te spotten.

Bijzondere vogels spotten in Gambia

Bijzondere vogels spotten in Gambia

Gambia rivier

Een tocht over de Gambia rivier, die tweehonderd kilometer diep in land snijdt, is een belevenis, niet alleen voor vogelspotters maar ook voor reizigers die met het leven-van-elke-dag op deze levensader van Gambia willen kennismaken. Tijdens een riviersafari kunnen de vogelliefhebbers ettelijke soorten vogels waarnemen terwijl reispartners een vishengel uitwerpen of foto’s nemen van nijlpaarden en krokodillen.

Gambia is een van de beste vogellanden binnen een straal van zes uur vliegen. Het is zo vogelrijk dat je zelfs in de tuin van je hotel heel bijzondere soorten kunt waar-nemen zoals de Senegalese Krombek, de Orpheusspotvogel en grote zwermen Kapgieren. In het Kiang West National Park, het grootste natuurpark van het land, worden nog regelmatig vogelsoorten ontdekt waarvan men niet wist dat ze in Gambia voorkwamen. Overal waar je gaat of staat in Gambia zijn er vogels te spotten, ook tijdens de excursies naar de belangrijkste bezienswaardigheden: het Pelikaaneiland, de krokodillenvijver in Bakau, Baobab Eiland, Makasutu Culture Forest, de likeurmakerij in Kim Kombo, Marakissa Rivercamp, Paradise Beach en zoveel andere plaatsen. De vogelspotter raakt er niet uitgekeken en intussen genieten de partners van alle mooie plekken in het land met ‘The friendliest people in the world’.

Comments are closed.