Indonesië: culinaire bestemming met grote diversiteit

Van 15 tot en met 18 mei proef je, tijdens de Taste of Amsterdam, vele lekkernijen op het Indonesische paviljoen en op de Tong Tong Fair is het van 29 mei tot en met 9 juni culinair genieten in de eetwijk. De eilanden van Indonesië hebben allen hun eigen tradities en gebruiken, ook wat betreft de keuken. Invloeden van buitenlandse keukens dragen bij aan de grote verscheidenheid aan Indonesische gerechten.

Indonesische chef verzorgt kooklessen

Indonesische chef verzorgt kooklessen

De culinaire diversiteit van Indonesië

Veel Indonesische eilanden hebben hun eigen culinaire specialiteiten. De specialiteiten en variaties hebben iets gemeen, namelijk rijst. Rijst wordt in Indonesië niet gekookt maar gestoomd of gebakken en dient als basis voor velen recepten. Javanen zijn geen grote vleeseters en maken veel gebruik van tempé en tofu, bereid in sambal en kokosmelk. De gerechten op Oost-Java zijn vaak wat zoeter, hier wordt veel gebruikt gemaakt van de Goela Djawa (Javaanse bruine suiker). Sulawesi staat bekend om de bamboe bereide gerechten. Deze worden extra pittig gemaakt door kluak; een vrucht die de gerechten zwart maakt en een zoute smaak geeft. Op Sumatra wordt veel met pepers gekookt, verzacht door kokosmelk. Dit wordt ook wel de Padang-traditie genoemd.

 

 

Indonesische smaakmakers

De Indonesische keuken wordt gekenmerkt door het veelvuldige gebruik van kruiden, zoals laos, djintan (komijn), djahe (gemberwortel), ketoembar (korianderzaden), sereh (citroengras), daun salam (laurierblad) en de daun djeroek poeroet (limoenblad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruik gemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak op smaak gebracht met kokosmelk en ketjap.

Traditioneel Indonesisch gerecht: gado gado

Traditioneel Indonesisch gerecht: gado gado

Taste of Amsterdam 15 – 18 mei 2014

Van 15 tot en met 18 mei is het culinair genieten in het Amstelpark in Amsterdam. Tijdens de Taste of Amsterdam wordt door de beste Nederlandse en internationale chef-koks voor je gekookt. Dé plek om je te laten inspireren op het gebied van eten en drinken. Met dertig traditionele Indonesische gerechten is de chef-kok van restaurant Blauw, Agus Hermawan, uitgeroepen tot ambassadeur. Hij vertegenwoordigt Indonesië en Garuda Indonesia en bereidt verschillende lekkernijen op het Indonesische paviljoen. Koop je kaarten nu online want dit culinaire spektakel mag je niet missen.

Tong Tong Fair 29 mei – 9 juni 2014

De 56ste Tong Tong Fair vindt dit jaar weer plaats in Den Haag. Van hemelvaart tot en met tweede pinksterdag staat het Malieveld in teken van dit smakelijke en kleurrijke Indische evenement. Dit alles begon in 1959 met een groepje Indische Nederlanders, die een evenement organiseerden omdat zij de Indische cultuur zo mooi en inspirerend vonden. Het resultaat is een jaarlijks groots evenement, waar oost en west elkaar ontmoeten in een sfeer van vrijheid, vriendschap en inspiratie. Op de Tong Tong Fair vind je onder andere de Grand Pasar, wajangpoppen en bijzondere batik. Ook is het culinair genieten in de eetwijk van het evenement. Koop je kaartjes alvast online. Zo vermijd je de lange rij bij de kassa en het is nog goedkoper ook.

In 13,5 uur naar Jakarta

Vanaf 30 mei vlieg je met de nieuwe directe verbinding van Garuda Indonesia binnen 13,5 uur naar de hoofdstad van Indonesië: Jakarta. Nooit te voren was het mogelijk zo snel naar Jakarta te reizen.

Comments are closed.