Hongkong ook voor sportliefhebbers gewilde bestemming

Hoewel de Olympische Spelen in Sochi en straks de Tour de France en de WK Voetbalkampioenschappen in Brazilië de meeste aandacht lijken op te eisen, zijn er wel degelijk andere sportevenementen die tienduizenden bezoekers trekken. In Azië is de jaarlijkse Hong Kong Sevens rugbycompetitie mateloos populair en ook de jaarlijkse Hong Kong Dragon Boat Festival zijn bij inwoners en toeristen zeer geliefd. Maar een sportevenement dat waarschijnlijk zijn weerga niet kent in Hongkong zijn paardenraces die tussen september en juli gehouden worden. Met name de expatbevolking loopt massaal uit om de races te bezoeken die ook voor toeristen een spectaculaire belevenis zijn. Ben je een liefhebber van vechtsporten, dan kun je een ‘wing chun’ masterclass boeken waarbij je de kneepjes van deze door Bruce Lee beoefende kungfu vechtsport leert. Nadere informatie op discoverhongkong.com.

Dragon Boat Race Festival in Hong Kong

Dragon Boat Race Festival in Hong Kong

Rugby Sevens

Van 28 – 30 maart staat de stad op zijn kop want iedereen wil een kaartje bemachtigen voor een van de rugby wedstrijden in het Hong Kong Stadium dat plaats biedt aan 40.000 toeschouwers. De wedstrijden worden met zeven spelers gespeeld, vandaar de naam. Voor wie geen kaartje heeft kan de wedstrijden overal in de stad op grote schermen volgen.

Drakenbootraces

Bij de Chinese inwoners mateloos populair zijn de drakenbootraces – dit jaar van 6 tot 8 juni. De oorsprong van dit festival is een droevige gebeurtenis 2000 jaar geleden. Qu Yuan, een staatsman, verdronk zichzelf in de Mi Lo rivier als een uiting van protest tegen de corrupte regering. Omstanders snelden naar hem toe in hun boten maar waren te laat. Ze sloegen op drums en gooiden eten in het water om de vissen van zijn lichaam vandaan te houden. Nu is het vooral een spannend evenement geworden. Afgelopen jaar namen 200 teams uit de hele wereld deel aan de races in Victoria Harbour. Drie dagen lang roeien de teams onder trommelgeroffel in speciale 10-meter lange en met drakenkoppen versierde boten tegen elkaar. Ook in Stanley en Aberdeen zijn drakenbootraces te zien. Tegelijkertijd vindt er het Dragon Boat Carnival plaats met bijvoorbeeld wedstrijden in badkuipen en fancy dress.

Paardenraces

Ben je tijdens het seizoen in Hongkong, probeer dan zeker een race bij te wonen. Hongkong heeft twee racebanen, het fantastisch gelegen Happy Valley Racecourse op Hong Kong Island omringd door torenhoge flats en de Sha Tin Racecourse in de New Terrorities. Op de eerstgenoemde vinden races plaats op woensdagavonden, bij de tweede kun je er op zaterdagen terecht.

Paardenraces in Hong Kong

Paardenraces in Hong Kong

Kung Fu

Een van de bekendste beoefenaars van de Oosterse vechtsport ‘wing chu’ was Bruce Lee. Voor fans van deze martial arts specialist staat het ervaren van een masterclass waarschijnlijk hoog op het verlanglijstje. Leuk detail: lessen worden gegeven in de Yip Man Martial Arts school – vernoemd naar de man die Bruce Lee ooit lessen gaf. Na de les neem je ook nog een kijkje bij het Bruce Lee standbeeld langs de Avenue of Stars en de tentoonstelling Bruce Lee; Kung Fu-Art-Life in de Hong Kong Heritage Museum.

Tour de Hongkong

In oktober zet Hongkong zijn eerste schreden op het organiseren van een groot wielerspektakel: een wielrennen evenement met drie categorieën: voor professionele, semiprofessionele en recreatieve fietsers. Het verkeersbureau wil het evenement jaarlijks gaan organiseren om de stad ook als actieve bestemming te promoten – hoewel de stad het imago heeft van een druk zakencentrum met vele wolkenkrabbers is ruim 70% van het grondgebied groen. Met een oppervlakte van ruim 1100 km² past Hongkong tweemaal in de provincie Limburg.

Comments are closed.