Bijzondere aanwinsten voor Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is erin geslaagd het afgelopen jaar haar collecties uit te breiden met een aantal bijzondere schenkingen en aankopen. Vanaf 1 maart is een selectie van deze aanwinsten te zien. Onder meer een schilderijtje vervaardigd door koningin Wilhelmina en een portret van prins Willem IV geschilderd door Tischbein. Dankzij de Stichting ’t Konings Loo kon een portret van koning Willem-Alexander, geschilderd door Judith Steenkamer, worden aangekocht. Steenkamer was één van de deelnemers aan de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ en winnaar van de publieksprijs met haar portret van de vorstin.

aanwisten-paleis-het-loo-nederland-koning

Een ‘Studie van viooltjes’ door koningin Wilhelmina is aangekocht met steun van het Fonds mevrouw S.E. Booy-van Randwijck en Ars Donandi. Koningin Wilhelmina schonk dit schilderijtje aan één van de hoveniers die de tuin van Het Loo onderhield. Het fraaie portret van prins Willem IV door de hofschilder J.V. Tischbein is van uitzonderlijk hoge kwaliteit, met name in de weergave van de stoffen en het kant. Het is aangekocht met steun van het dr. H.O.C.R. Ruding Fonds ter gelegenheid van het afscheid van dr. Onno Ruding als voorzitter van de Raad van Toezicht van Paleis Het Loo.

 

 

aanwinst-paleis-het-loo-nederland

Naast deze aanwinsten is de collectie uitgebreid met een reiskistje uit circa 1875. Koning Willem III steunde de kunsten door beurzen te verstrekken aan talentvolle, jonge kunstenaars. Altzangeres Dorothea Catharina van Rooij kreeg na afloop van haar studiebeurs dit reiskistje van Willem III cadeau. Op ingenieuze wijze past alles wat een dame op reis nodig heeft om te schrijven en zich mooi te maken in één compacte cassette. Het reiskistje kwam in de collectie van Paleis Het Loo door een legaat van de kleinzoon van de zangeres.

In de jaren vijftig introduceerde luchtvaartmaatschappij KLM de eerste blauwwitte likeurhuisjes als relatiegeschenk voor Business Class-passagiers. Van deze geliefde verzamelobjecten (ruim 90 modellen), werd in 2013 een exclusief miniatuurmodel van Paleis Het Loo, in Apeldoorn ontwerpen. Het paleis werd vereerd met het eerste, ongenummerde exemplaar.

Deze en nog meer bijzondere aanwinsten zijn te zien in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van Paleis Het Loo. De Oostvleugel is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Comments are closed.