Doldwaas feesten tijdens carnaval in Düsseldorf

Nederlanders en carnaval lijken synoniemen maar ook in buurland Duitsland weten ze hoe ze deze maand de bloemetjes buiten moeten zetten. Zo ook in Düsseldorf waar net als in Nederland de voorbereidingen om 11 minuten over 11 uur op 11 november 2013 begonnen zijn. De stad staat tussen 27 februari en 5 maart behoorlijk op zijn kop met een groot aanbod aan bonte festiviteiten waaronder een bestorming van het stadhuis door verklede vrouwen, de grote publiekstrekker ‘Rosenmontag’ met meer dan 60 uitgedoste praalwagens en carnavalsgroepen. Verder als vrouw verklede mannen die op stiletto’s rennen, wedstrijden kruiwagens duwen met houten tonnen en de rituele verbranding van ‘Hoppeditz’ op aswoensdag. Voor degenen die het feest meer dan een dag willen beleven is er een hotelarrangement ‘Düsseldorf à la Card’ vanaf €49 per persoon. Nadere info op duesseldorf-tourismus.de.

karneval-dusseldorf

Traditioneel, kleurrijk en vol zelfspot

Carnaval vieren zit de inwoners van Düsseldorf in het bloed. Reeds sinds 1825 wordt er een nar – de zogenoemde ‘Hoppeditz’ aangewezen – die op humoristische wijze de aftrap van carnaval aankondigt. Afgelopen jaar op 11 november verrees uit zijn mosterdpot en kondigde voor het stadhuis de voorbereidingen aan. De slogan ’Düsseldorf mäkt sich fein’ – dialect voor ‘Düsseldorf dost zich uit’ – wordt zonder meer waar gemaakt. Het carnaval begint op 27 februari met de ‘Altweiberfastnacht’ wanneer een stoet vrouwen naar het stadhuis rent en stropdassen van mannen doorknippen.

Stiletto run

Op zaterdagmiddag 1 maart om 17.11 uur start de hilarische ‘Tuntenlauf’ met als vrouw verklede mannen die op hoge hakken over een catwalk paraderen. Locatie is de mega discotheek Nachtresidenz en ’s middags vindt de ‘Jugendumzug’ plaats, waarbij ook veel jonge kinderen vrolijk uitgedost door de binnenstad lopen. Voor een bonte verzameling van kleurrijke kostuums kan men op zondag 2 maart naar de winkelstraat Köningsallee gaan waar vanaf 11 uur een mega carnavalsoptocht plaatsvindt inclusief vele snack- en bierstandjes. Dezelfde dag kan men ook het traditionele ‘kruiwagens-met-biervaten’ wedstrijdje rennen aanschouwen op de Niederkasseler Strasse.

Hoogtepunt

Rosenmontag op maandag 3 maart is één van de hoogtepunten van het carnaval met honderdduizenden bezoekers die feesten in het centrum van Düsseldorf in Duitsland. Elk jaar weer trekt er een bonte stoet voorbij van 60 creatief versierde wagens met vaak politiek satire. Drijvende kracht achter deze praalwagens is inwoner Jacques Tilly die al sinds 1994 hier zorg voor draagt. Op Aswoensdag wordt de Hoppeditz pop naar de brandstapel gebracht waar hij ritueel verbrand wordt en daarmee het carnaval afsluit, waarmee ook het dagenlange ‘Helau!’ (Alaaf) scanderen tot rust komt.

 

 

Arrangement

Betaalbaar je roes uitslapen kan via het hotelarrangement van Düsseldorf Marketing & Tourismus waar men vanaf €49,- per persoon een overnachting inclusief ontbijt kan boeken. Zie ook duesseldorf-tourismus.de/alacard.

Comments are closed.