Muzikale herdenking: 150 jaar Richard Strauss


Hannick Reizen, dé allround specialist in klassieke muziek reizen, bezoekt de 150e geboortedag van Richard Strauss in Dresden. De organisatie heeft tickets bemachtigd voor het speciale herdenkingsconcert in de befaamde Semperoper met een keur aan internationale topartiesten o.l.v. Christian Thielemann.

hannick-reizen-nieuwe-brochure-2014-muziek

150 jaar Richard Strauss in 2014

Richard Strauss, ook wel ‘de laatste Duitse Romanticus’ genoemd, wordt in 2014 overal ter wereld muzikaal herdacht. Deze belangrijke vertegenwoordiger van het symfonisch gedicht werd op 11 juni 1864 in München geboren. Aanvankelijk maakte Strauss naam met symfonische gedichten, zoals Don Juan, Till Eulenspiegel en Ein Heldenleben. Vanaf het begin van de 20e eeuw componeerde hij opera’s, waarvan met name zijn succès de scandale Salomé (1905) en Elektra (1909) insloegen als een bom. Nadat hij in Elektra voor het eerst intens had samengewerkt met de schrijver en librettist Hugo von Hofmannsthal, continueerden zij hun vruchtbare samenwerking met de opera’s Der Rosenkavalier (1911), Ariadne auf Naxos (1912) en Die Frau ohne Schatten (1919). Bovendien richtten beide heren samen met Max Reinhardt in 1917 de nog altijd wereldvermaarde Salzburger Festspiele op.

Pauline, de vrouw van Strauss, was een verdienstelijk zangeres en zij voorzag haar man van nuttige stemadviezen tijdens de compositie van zijn grote liederen-oeuvre en andere vocale werken. Bovendien toont de componist in zijn opera’s een grote voorliefde voor de sopraanstem. Zijn zwanenzang is de liederencyclus Vier letzte Lieder (1947) op gedichten van Hesse en Eichendorff. Hiermee bereikte Strauss het hoogtepunt van zijn kunstenaarschap; een mild en wijs afscheid van het leven.

 

 

Verjaardagsconcert in Dresden, het Venetië aan de Elbe

Ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van Richard Strauss vindt in Dresden, Duitsland een speciaal herdenkingsconcert plaats. Topsolisten als Nina Stemme en Anja Harteros brengen samen met de Staatskapelle Dresden onder leiding van Strauss-specialist maestro Christian Thielemann een muzikale ode aan de componist. Op het programma staan gedeelten uit Der Rosenkavalier, Elektra, Feuersnot, Salomé, Arabella, Intermezzo, Die schweigsame Frau en Daphne.
De tickets voor het speciale herdenkingsconcert zijn boekbaar tot 15 februari 2014.

Hannick muziekreis naar Dresden en Leipzig 2014


Deze themareis (7 t/m 12 juni 2014) onder leiding van musicus en Strauss-kenner Wouter Schmidt, brengt de muziekliefhebber langs culturele hoogtepunten van de steden Dresden en Leipzig. Tevens kan men in het grote slothof van Dresden Strauss’ opera Feuersnot en in de muziekstad Leipzig zijn meesterwerk Der Rosenkavalier bijwonen. Meer informatie over de themareis vindt u hier.

Comments are closed.