MergelRijk: nieuwe ondergrondse attractie in Valkenburg

Vanaf 12 april 2014 is Valkenburg een gloednieuwe attractie rijker: MergelRijk. In deze nieuwe attractie staan alle wetenswaardige facetten van mergel en grotten centraal. Ondergronds wordt er momenteel hard gewerkt aan deze compleet nieuwe wereld. Eeuwenoude historie en hedendaags gebruik van grotten en mergel gaan hier straks (her)leven. MergelRijk is gelegen in de diepste laag van de Daalhemergroeve, naast de steenkolenmijn en de Feestgrot. Ondernemers Aschwin Gulikers en Peter Meurders tekenen voor dit gezamenlijke project.

mergelrijk-zuid-limburg-attractie

MergelRijk in vogelvlucht

In MergelRijk gaan bezoekers beleven waar én hoe Bokkenrijders in het geheim samenkwamen, vleermuizen leven, grotchampignons worden gekweekt, fossielen worden opgegraven en blokbrekers de mergel uit de berg halen. MergelRijk neemt jong en oud ook mee terug naar de tijd van de Mosasaurussen in de Krijtzee, naar een schuilkapel, een grotwoning en naar de geheime bergplaats voor nationale kunstschatten in tijden van oorlog.

 

 

Vertier onder de grond

Een bezoek is straks mogelijk zonder gids. In hun eigen tempo kunnen bezoekers zich straks begeven in het verlichte, ondergrondse gangenstelsel in Nederland en hier kennis op doen over alles wat met mergel te maken heeft. Ondertussen kan men kijken naar bezienswaardigheden, films en is er een speurtocht voor de jeugdige bezoekers. En kunnen bezoekers van alle leeftijden hier creatief aan de slag tijdens een van de mergelworkshops in het grottenatelier. Ook kan men voor of na een bezoek genieten van een kop koffie of lunch in de brasserie, een uniek etablissement dat eeuwen geleden werd uitgehouwen in deze mergelgroeve.

Met MergelRijk is Zuid-Limburg binnenkort een nieuwe unieke ondergrondse belevingswereld rijker: een toeristische attractie die aansluit op de nieuwe bovengrondse ontwikkelingen van vestingstad Valkenburg in Nederland.

Comments are closed.