Umeå – Europese Culturele Hoofdstad 2014

In het weekend van 31 januari – 2 februari 2014 wordt Umeå in Noord-Zweden officieel benoemd tot Europese Culturele Hoofdstad. De openingsceremonie ‘Burning Snow’ is een choreografische show met spectaculair licht, muziek, zang en dans gebaseerd op de acht seizoenen van de Sami.
caught-by-umeå-base-camp-zweden

Acht seizoenen

Het vroege voorjaar – het seizoen van het ontwaken, de ware lente – het seizoen van de terugkeer, het begin van de zomer – het seizoen van de groei, de zomer – het seizoen van de bezinning, de echte herfst – het seizoen van het verlangen, de vroege winter – het seizoen van een reis en de diepe winter – het seizoen van de verzorging zijn acht seizoenen die voorkomen in Noord-Zweden. Umeå (spreek uit uu-mejoh) hangt het jaarthema van Europese Culturele Hoofdstad op aan de acht seizoenen die de Sami, het enige inheemse volk van Europa, kennen.

 

 

De openingsceremonie is een show op de Umeåälven, de rivier die door de stad stroomt, waarbij diverse kunstenaars Umeå transformeren tot futuristische en verrassende stad. Ook zijn er optredens van nationale en internationale sterren zoals Inga Juuso, Ulla Pirttijärvi en Sofia Jannok wiens muziek is geïnspireerd op de uitgestrekte toendra’s, ongetemde rivieren en immense ijsmassa’s uit de omgeving van Umeå. Gedurende het hele jaar omvat het culturele programma fotografie, film, opera, theater, muziek, design, literatuur, kunst, gastronomie, sport, mode, en nog veel meer.

Hippe stad

Umeå is de grootste stad van Noord-Zweden en een van de snelst groeiende steden in Europa. De hippe stad pakt het tijdens het Europese Culturele Hoofdstad jaar grondig aan met allerlei culturele activiteiten die passen bij Umeå’s visie dat progressieve cultuur de sleutel is tot sociaal-economische groei.

Cultuur maakt mensen en steden groeien. Zonder cultuur – geen groei. Geen groei – geen toekomst. Umeå is uitgegroeid tot een van de culturele centra van Zweden – een levendige experimentele smeltkroes met de uitgestrekte wildernis als buur. Umeå is blij dat de musea, theaters, internationale festivals, poppodia, de opera en internationaal gerenommeerde muzikanten elk jaar zo veel bezoekers trekt. In Umeå wonen meer dan 130 nationaliteiten.

Middernachtzon en noorderlicht

In de directe omgeving van Umeå kun je kajakken, hiken en rendieren spotten. In de zomer gaat de zon niet onder, ’s winters, van begin september tot eind maart, heb je kans om het noorderlicht waar te nemen. Avonturiers die in Zweeds Lapland komen skiën, hondensleeën of sneeuwscooteren hebben kans om dit natuurverschijnsel te zien.

EU

Elk jaar benoemt de EU twee culturele hoofdsteden van Europa, met als doel de aandacht op gemeenschappelijk cultureel erfgoed en de belangstelling voor de culturele rijkdom van de EU-landen te stimuleren. In 2014 is de andere culturele hoofdstad Riga in Letland.

Comments are closed.