Prachtig natuurschoon in het kleinste land van Zuid-Amerika

Ecuador is één van de meest diverse landen van de wereld. Dankzij haar gevarieerde landschappen, ecosystemen en enorme variëteit aan flora en fauna is het zelfs voor de meest bereisde toerist een verrassende bestemming. Geografisch is het populaire Zuid-Amerikaanse land in vier zones te verdelen: de Amazone, de Andes, het kustgebied en de Galapagos eilanden. Een waar paradijs voor de natuur- en dierenliefhebber.

Yasuni National Park, Ecuador

Yasuni National Park, Ecuador

Het land van de vogels

In Ecuador leven meer dan 1.650 vogelsoorten. Dat is ruim drie keer zo veel als in heel Europa. Het land heeft alles waar een vogelspotter naar verlangt: een veelzijdig landschap, makkelijk bereikbare spots, prachtige natuur en een uniek en veelzijdig ecosysteem. Ecuador telt zelfs 10 endemische vogelsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Ongekende diversiteit aan landschappen

Ecuador is het kleinste land in Zuid-Amerika, maar qua diversiteit aan landschappen, flora én fauna weet het zich te onderscheiden van haar buurlanden. Zo mag Ecuador zich ook rijk prijzen met een tal van natuurparken, zoals ‘Pasochoa Wildlife Refuge’, ‘Pululahua Botanic Reserve’, Machalilla National Park en Cayambe Coca; een beschermd ecologisch reservaat.

Vulkaan Chimborazo

De adembenemende Chimborazo is met haar 6.310 meter de hoogste vulkaan van Ecuador en daarmee het stuk aarde dat het dichts bij de zon staat. Deze prachtige berg ligt op slechts 200 kilometer afstand van de evenaar. De Chimborazo wordt samen met de Ctopaxi- vulkaan ook wel de ‘besneeuwde Andesreus’ genoemd door de eeuwige met sneeuw bedekte vulkaantoppen.

Dierenparadijs in Cuyabeno National Park

Het Cuyabeno wildreservaat, gelegen in het noordoosten van Ecuador, heeft een rijkdom aan dieren. Deze tropische jungle kreeg in 1979 de status van beschermd gebied en is inmiddels meer dan 600.000 hectare groot. Het gebied bestaat grotendeels uit dichte jungle, maar wanneer het regenseizoen intreedt stijgt het waterpeil van de rivieren, wat het park makkelijk toegankelijk maakt. Daarnaast is het park een woonplaats voor dieren als kaaimannen, zoetwaterdolfijnen, apen, anaconda’s en katachtige jaguars. De vergezichten over de prachtige open landschappen en de grote meren met de bijzondere Macrolobium bomen, maken van Cuyabeno één van de mooiste gebieden van het tropische regenwoud.

Internationale waardering voor Yasuní National Park

Ecuador telt 5 biosfeerreservaten. Eén van de meest populaire biosfeerreservaten is het Yasuní National Park. Dit bijzondere park beslaat een oppervlakte van 98 km2 en ligt in de Ecuadoriaanse Amazone. Vanwege de ongereptheid van het natuurgebied op Yasuni en haar hoge biodiversiteit, is het park bekroond tot UNESCO Biosfeerreservaat. Het natuurpark is ook leefgebied voor 650 boomsoorten en 1.400 diersoorten, zoals vogels, zoogdieren en reptielen. Bovendien breekt het park ook wereldrecords. Zo leven er 150 soorten amfibieën op dit kleine stuk natuur.

Comments are closed.