Het historische hart van El Salvador

San Salvador, de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft een rijke geschiedenis. Reis terug in de tijd en bezoek het graf van de populaire aartsbisschop Oscar Romero in de Cathedral Metropolitana.

San Salvador

San Salvador

Renaissance opnieuw ervaren

Ervaar de renaissance opnieuw in het oudste theater van Centraal Amerika, Teatro Nacional. Of struin door de vele historische straatjes en monumentale plaza’s. De website www.elsalvador-toerisme.nl selecteerde 10 highlights in en rondom de historische stad San Salvador.

1. Bezoek het graf van aartsbisschop Oscar Romero

Onder de Cathedral Metropolitana ligt aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero y Goldamez begraven. De sociaal betrokken aartsbisschop van San Salvador kwam – als eerste aartsbisschop ter wereld – op voor de armen en uitte kritiek op de toenmalige regering. Oscar Romero werd vermoord, maar symboliseert vandaag de dag nog steeds de strijd tegen onrecht in het huidige El Salvador.

2. Probeer een Pupusa

Het van maïs gemaakte pupusa is misschien wel het verrukkelijkste gerecht uit de nationale keuken en de specialiteit van iedere Salvadoraanse moeder. Een smaakvolle pupusa mag dan ook niet ontbreken tijdens een bezoek aan El Salvador.

3. Beklim de vulkaan el Boquerón

De dichtstbijzijnste vulkaan ligt in het Parque Nacional el Boquerón. De krater is 1.500 meter breed en ligt 1.800 meter boven zeeniveau. De klim naar boven wordt beloond met een verbluffend uitzicht over de stad en andere vulkanen.

4. Museo del Arte de El Salvador

Verrassend en waar; El Salvador beschikt over vele kunstschatten. El Museo del Arte de El Salvador heeft een uitgebreide collectie Salvadoraanse kunst van halverwege de 18e eeuw tot eigentijdse kunst van vandaag de dag.

5. Verse vis in La Libertad

Een uitstapje naar de markt van de bruisende havenstad La Libertad is een feest voor elke visliefhebber. Kleine vissersboten lossen hun vangst dag en nacht op de pier, en bij tal van restaurants langs de promenade proef je de lekkerste rode snapper en mahi mahi (goudmakreel). Jong en oud springt in La Libertad van de pier en lift op de golven terug naar de kust.

6. Ervaar de renaissance in Teatro Nacional

Het centrum van San Salvador is een combinatie van koloniale architectuur en straatverkopers die alles verkopen van pupusa’s tot gebrande DVDs. Het Teatro Nacional brengt je voor even terug in de renaissance. Het oudste theater van centraal Amerika is prachtig versierd met prachtige fresco’s en is toegankelijk voor toeristen.

7. Bezoek het monument El Mozote

De bloedige burgeroorlog in de jaren tachtig trof vrijwel iedere Salvadoraanse familie en stond aan de basis van het moderne El Salvador. In El Mozote is een indrukwekkend monument te zien, ter nagedachtenis aan het bloedbad in de stadskerk (1981).

8. Verken het oude San Salvador

Tazumal, El Salvador’s belangrijkste en best bewaarde Maya-ruïnes, liggen op slechts 20 minuten rijden van de hoofdstad. De naam is in de inheemse Quiché-taal en betekent ruwweg “piramide waar de slachtoffers brandden.” De oudste constructies dateren van 5.000 jaar voor Christus.

9. Kijk Fútbol

El Salvador is werkelijk in de ban van voetbal. Sterker nog, het was in 1969 de oorzaak van de zogenaamde “voetbaloorlog” met buurland Honduras. Estadio Magico Gonsalzez, de thuishaven van de immens populaire San Salvador Futbal Club, herbergt maar liefst 80.000 toeschouwers en is iedere wedstrijd stijf uitverkocht.

10. De oudste herenclub van San Salvador

Grenzend aan Plaza Libertad ligt de oudste herenclub van San Salvador, La Dalia genaamd. In cubaanse sferen kun je hier – net zoals Chris Zeegers in het reisprogramma 3 op reis – de lokale bevolking uitdagen voor een potje biljart.

De Republiek El Salvador

El Salvador het kleinste land van centraal Amerika en grenst aan Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan. El Salvador heeft 6 miljoen inwoners, een kustlijn van 320 kilometer aan de Stille Oceaan, 25 vulkanen waarvan er enkele nog werken, prachtige regenwouden, heldere bergmeren en authentieke koloniale dorpen. De bevolking is er hartelijk en gastvrij. De hoofdstad van El Salvador is San Salvador. De officiële voertaal is Spaans. Vliegtuigmaatschappijen die vliegen op El Salvador zijn KLM (via Panama) Delta (via Atlanta) United (via Washington) en Lufthansa (via Frankfurt en Miami).

Comments are closed.