Düsseldorf wintertentoonstellingen

De ambitie om een van de toonaangevende kunststeden in Duitsland te worden maakt Düsseldorf deze winter ook weer waar met vier tentoonstellingen.Onder de naam ‘Sugar – Works from the class of Katharina Fritsch’ wordt tot 26 januari 2014 dertien werken van leerlingen van de in Düsseldorf wonende beeldhouwster Katharina Fritsch tentoongesteld in het KIT – Kunst im Tunnel museum en de Langen Foundation toont tot 28 maart 2014 de tentoonstelling ‘Paper Collages and Paintings’ van de Franse kunstenaar Bernard Réquichot (1929–1961). Sinds 1972 organiseert de Kunstakademie eenmaal per jaar een overzichtstentoonstelling van werken van studenten aan het einde van hun wintersemester, dit jaar van 12-16 februari en liefhebbers van fotografie komen aan hun trekken met de derde editie van het ‘Düsseldorf Photo Weekend’ van 31 januari – 2 februari 2014. Nadere informatie op www. duesseldorf-tourismus.de.

Rundgang Kunstakademie

Rundgang Kunstakademie

Katharina Fritsch

Katharina Fritsch – die in Düsseldorf woont en doceert aan de Kunstakademie Düsseldorf – baart momenteel enig opzien met een kunstwerk op Trafalgar Square in Londen: een megagrote marineblauwe haan. Zij heeft persoonlijk dertien kunstwerken geselecteerd die gemaakt zijn door haar studenten voor de tentoonstelling ‘Sugar – Works form the class of Professor Katharina Fritsch’. Hieronder een opvallende rode fauteuil met twee gebroken poten, gemaakt van gips en zandsteen door student Thorsten Schoth en een sculptuur van drie sluipende wolven van Mercedes Neuss. Zie www.kunst-im-tunnel.de

Bernard Réquichot

Van de Franse kunstenaar Bernard Réquichot zal niet iedereen gehoord hebben. Deze autodidact schilderde, maakte sculpturen en collages van papier. Aanvankelijk schilderde hij figuratief maar neigde na 1953 meer naar abstracte werken. Opende zijn eerste tentoonstelling in een Parijse galerie in 1955. Zijn werkzame leven was kortstondig; in 1961 – op de vooravond van de opening van zijn tweede tentoonstelling in – pleegt hij zelfmoord door uit het raam van zijn studio te springen. De Langen Foundation toont zowel schilderijen als collages. Zie www.langenfoundation.de.

Düsseldorf Photo Weekend

Het Düsseldorf Photo Weekend opent donderdagavond 30 januari in het NRW Forum met een fototentoonstelling onder de naam ‘Heimat’, de foto’s zijn ter beschikking gesteld door Deutsche Zentral bank in Frankfurt die over een enorm arsenaal aan foto ’s beschikt. Tegelijkertijd kan men daar de fotoseries zien van de Amerikaanse fotograaf Duane Michals wiens werk gekenmerkt wordt door ‘sequence’ fotografie, het plaatsen van meerdere foto’s naast elkaar die een verhaal en beweging verbeelden. De tentoonstelling toont zijn werk vanaf eind 50-er jaren tot zijn meest recente werk, de zogenaamde ‘tintypes’, oude collodion printplaten die hij beschildert. Ook foto’s van de Britse popfotograaf Kevin Cummins zijn in het NRW Forum te zien.

Verder openen meer dan 14 galerieën en instellingen door de stad hun deuren waaronder het Pools Instituut met een retrospectief van de Poolse fotograaf Jerzy Lewczynski en in het Philara ateliercomplex is werk te zien van de Duitse fotograaf Nathalie Czech. Nadere info op www.duesseldorfphotoweekend.de

Open dagen Kunstakademie

De Kunstakademie Düsseldorf is sinds 1773 een opleidingsschool voor kunst. In 1972 vatte rector Norbert Kricke van de Kunstacademie het idee op om eens per jaar een tentoonstelling te organiseren van het werk van hun studenten, gebaseerd op een selectie gemaakt door de professoren. Deze ‘Rundgang’ is uitgegroeid tot een populair publieksevenement – volgend jaar zijn werken te zien die geselecteerd werden door onder meer Andreas Gursky, Katharina Fritsch, Rita McBride, Anthony Cragg en Tomma Abts.

Comments are closed.