Barahona: authentiek ongerept paradijs

Als een authentiek ongerept paradijs, toont Barahona zich totaal wild aan de reiziger die op zoek gaat naar een ander type toeristische ervaring. Voor het verkeersbureau van de Dominicaanse Republiek reden genoeg om hier wat extra aandacht aan te geven. De regio heeft vier natuurparken om te verkennen: Bahía de las Águilas (Arendsbaai), Jaragua, Laguna de Oviedo en Sierra de Barohuco.

De stranden

De stranden

Contrasten in de natuur

Het is de zone met de grootste biodiversiteit van de Dominicaanse Republiek en met de meest uitgesproken contrasten in de natuur. Waar kan iemand zich in een woestijn bevinden en langs een schaduwrijk pijnbomenbos wandelen in minder dan een half uur? In Barahona, Bahoruco en Pedernales zijn er verschillende mogelijkheden: el Hoyo de Pelempito, la Laguna de Oviedo en Cachote.

De schoonheden van Barahona zijn talloos. Het gebied heeft een brede baai waarin enkele van de meest spectaculaire stranden van het land baden, zoals San Rafael, Paraíso en Los Patos. Hoewel het een kleine regio lijkt, zijn er diverse verkenningsroutes en een waaier aan activiteiten. Daarom wordt aanbevolen er drie of vier nachten te verblijven om de belangrijkste aantrekkingspolen te leren kennen. Bij die bezoeken mag je zeker het Lago (meer) Enriquillo niet vergeten, de meest emblematische trekpleister van het hele zuidwesten met een grote groep Amerikaanse krokodillen, leguanen en flamingo’s; de panoramische baan die de stranden verbindt met prachtige zichten op de kust; Villa Miriam; de larimarmijnen; de Polo Magnético (de magnetische pool) en Cachote. Daarnaast zeker niet voorbijgaan aan de Hoyo (kuil) de Pelempito in Pedernales, een indrukwekkende geologische laagte in de bergen van Sierra de Neiba en de stranden van Cabo Rojo en de reeds beroemde Bahía de las Águilas (Arendsbaai), waarschijnlijk het mooiste strand van alle Dominicaanse stranden.

Playa San Rafael

Eén van de belangrijkste en meest bezochte stranden van de hele streek. Het strand combineert de kracht van de oceanische golven met een natuurlijk zwembad dat ontstaan is vanuit de monding van de rivier San Rafael. Daar komt nog de pracht van de groene bergen bij die dit alles omringen en de kuststroken die zowel de kust als het strand sieren. Het goudkleurige en fonkelende zand vervolledigt het vleugje fantasie in een decor vol natuurlijk leven. Het water van de rivier loopt zachtjes over in het strand. Bezoekers kunnen hier genieten van verfrissend, opwekkend baden in de ecologische, kristalheldere zwembaden of de meer ervaren zwemmers kunnen een duik nemen in de uitmuntende Caribische zee.

Playa Los Patos

Langs de baan Barahona-Enriquillo ligt een strand dat een kustzicht biedt met unieke karakteristieken: Playa de Los Patos. Aangezien het water diep is, wordt afgeraden dat elk type zwemmer zich zomaar waagt in de krachtige golven van de zee, maar wel in de mooie badplaats aan de monding van de rivier Los Patos, een niet zo lange zijrivier met proper, kristalhelder en zeer koud water, een perfecte afkoeling in het warme, tropische klimaat, waardoor bovenliggende terrassen worden gevormd. Diverse strandadresjes voor Creools eten, een discotheek en winkeltjes met typische producten creëren een traditionele Dominicaanse sfeer vol van leven en Creoolse smaak, vooral in het weekend.

Playa El Quemaito

Dit strand ontleent zijn naam aan de warmte van het water, zand en kiezel die duidelijk de ligging van het eiland aantonen “op het traject van de zon”. Op tien kilometer van de stad, langs de baan Barahona-Paraíso, ontvangt het strand playa El Quemaito het witte schuim van de golven van een glasheldere Caribische zee met een band goudgeel zand die zich verenigt met het groene bergachtige landschap. Het strand wordt opgewaardeerd met een natuurlijke frisheid aangezien het omhelsd wordt door groene bergen en hoge palmbomen. Er is geen toeristische structuur, maar in de onmiddellijke nabijheid zijn er kleine restaurants of stalletjes met typische voedingsproducten. Een authentiek wild landschap.

Bahía de la Águilas (Arendsbaai)

Gelegen op de terreinen van het Nationaal Park Parque Nacional Jaragua, op 31 kilometer ten zuiden van Pedernales en op 135 kilometer van Barahona. Hier kun je, bij de gouden gloed van de avondschemering, de zonsondergang aanschouwen die weerspiegelt op het water. Tegenover een strand met kristalhelder water dat bij het betreden nauwelijks tot aan de knieën komt, parelwit zand en met woestijnachtige planten die typisch zijn voor het Caribisch zeegebied, geeft deze plaats blijk van de grootsheid van het aards paradijs. De cactussen, de rotsen en het vibrerende blauw van de wateren, spiegel van een zuivere hemel aan de kust verenigen zich in een perfect complot om op de netvliezen van wie ze gadeslaat onvergetelijke indrukken achter te laten. Je kan er naartoe in een voertuig met dubbele tractie of je kan een jol huren van de vissers die in de ‘vissersgrot’ aan zee wonen. De tweede keuze is visueel nog interessanter omdat je zo pelikanen kunt spotten die zich onderdompelen op zoek naar eten en de ‘playitas’ (strandjes) langs de kust en de wondermooie koraalkliffen.

Casa Bonita

De eco-lodge ‘Casa Bonita’ van de familie Schiffino, wordt omringt door prachtige natuur. In de nog ongerepte en afgelegen regio Barahona in het zuidwesten van de Dominicaanse Republiek en grenzend aan het enige biosfeerreservaat in het land, biedt de lodge een unieke ecologische ervaring. Als lid van Small Luxury Hotels of the World, biedt Casa Bonita twaalf cabanas, een spa en een restaurant met op natuurlijke wijze geteelde producten uit de streek.

Rancho Platón

Het verborgen ecologisch paradijs ‘Rancho Platón’ is een waar paradijs waar je van de één in de andere verbazing valt. Vanwege de ligging en het ontwerp kan je hier volop genieten in harmonie met de natuur. In de directe omgeving zijn er tal van excursiemogelijkheden, uiteraard is er ook de mogelijkheid om heerlijk op het strand te liggen.

Comments are closed.