Romantische kersttijd in Nedersaksen

Nog leuker dan één enkel dagje naar een Duitse kerstmarkt: een heel weekend naar een romantisch stadje of kasteel en je onderdompelen in de geuren, beelden en klanken die bij de kerst horen. Nedersaksen telt veel kerstmarkten: groot en klein – en sfeervol zijn ze allemaal. Sommige locaties zijn echter zo bijzonder dat je er graag wat langer zou willen blijven.

Bueckeburg

Bueckeburg

Handelscentra Braunschweig

Braunschweig bijvoorbeeld. In de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelscentra van Midden-Europa. De rijke geschiedenis is nog altijd af te lezen aan de indrukwekkende gebouwen en pleinen. In deze mooie historische coulisse rondom de Dom St. Blasii wordt elk jaar de kerstmarkt gehouden. Van 27 november t/m 29 december staan hier zo´n 140 kraampjes met kunstnijverheid en lekkernijen uit de regio en de rest van de wereld. Het is even klimmen (161 treden), maar dan heb je vanaf de domtoren een fantastisch uitzicht over de mooi verlichte kerstwereld van Braunschweig.

Historie in Hamelen

In de rattenvangerstad Hamelen lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Midden in het historische centrum met zijn vakwerkhuizen staan van 27 november t/m 23 december de feestelijk versierde houten kraampjes. Bij deze kerstmarkt ligt het accent op regionale kunstnijverheid. Voor de kinderen wordt een ijsbaan opgebouwd en de volwassenen kunnen zich ´s avonds uitleven bij het ‘Eisstockschießen’, een soort klootschieten op ijs. Blikvanger is de elf meter hoge, draaiende piramide met houten figuren. Koren en muziekkorpsen zorgen voor bijpassende kerstklanken.

Waarom niet een weekendje Hamelen combineren met een bezoek aan de ‘Weihnachtszauber’ op Schloss Bückeburg, ook in het Weserbergland. Meer dan 180 exposanten uit binnen- en buitenland presenteren hier van 29 november t/m 8 december bijzondere kerstproducten. Dit jaar staat de kerstmarkt in en bij het feestelijk versierde kasteel in het teken van de kerstgebruiken en -tradities in Oostenrijk. De geur van Oostenrijkse kerstkoekjes, ‘Bratäpfeln’ en ‘Apfelstrudel’ maakt hongerig.

Het eerste en tweede adventweekend vindt in en om het kasteel van de porseleinfabriek Fürstenberg een romantische kerstmarkt plaats met veel kunstnijverheid. De lokale bevolking biedt heerlijke lekkernijen aan. Een kunstsmid en een glasblazer laten zien hoe de mooiste kunstvoorwerpen worden gemaakt. Maak van de gelegenheid gebruik om in de fabriekswinkel het fraaie porselein – bijvoorbeeld voor de feestelijk gedekte kersttafel – voor een vriendelijk prijsje te kopen.

Kerstmarkt in Goslar

Romantischer dan de kerstmarkt in het stadje Goslar in de Harz vindt u het nergens. Het centrum met zijn smalle steegjes en met leistein beklede vakwerkhuizen is sprookjesachtig en staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Midden in deze historische ambiance staat van 27 november t/m 30 december de kerstmarkt. Heel bijzonder is het ‘Kerstwald’, een feestelijk versierd ‘bos’ van dennenbomen in wintertooi. De kerstmarkt in de met kaarsen verlichte onderaardse gangen van de voormalige ijzerertsmijn Rammelsberg in Goslar, die in het weekend van 14 en 15 december wordt gehouden, is een belevenis voor elke bezoeker. Ook hier weer veel kunstnijverheid.

Comments are closed.