Hongkong zet zwaar in op cultuur

Terwijl in Nederland de culturele sector zwaar onder druk staat, pompt de regering van Hongkong de komende jaren miljarden euro’s in de bouw van musea en culturele instellingen. Paradepaardje wordt het West Kowloon Cultural District dat een van de grootste cultuurprojecten ter wereld gaat worden.

Operahuis Xiqucentre

Operahuis Xiqucentre

Cultuurpaleizen

In de eerste fase gaat het 17 cultuurpaleizen omvatten waaronder het Chinese operahuis Xiqu Centre, het M+ museum – een nieuw museum voor moderne kunst, verschillende concerthallen en een park van 23 hectare. ‘Dit hele project moet het culturele aanzien van Hongkong een geweldige impuls gaan geven,’ stelt Dawn Page, directeur Hong Kong Tourism Board UK en Noord-Europa. Zo moet het M+ museum de status gaan krijgen die het Tate Modern in Londen en het MoMa in New York hebben. Het Britse architectenbureau Foster & Partners heeft de opdracht gewonnen voor het masterplan.

Naar verwachting wordt fase 1 in 2015 opgeleverd. Cultuurliefhebbers komen eerder aan hun trekken met bijvoorbeeld het Hong Kong Arts Festival van 18 februari tot 22 maart 2014, het Very Hong Kong Festival van 7-15 december 2013, tot 29 december voorstellingen van Chinese Cantopera, het Hong Kong International Film Festival in maart 2014 en Art Basel van 15-18 mei 2014. Nadere info over het culture aanbod vindt men op www.discoverhongkong.com, nadere info over het West Kowloon Cultural District project op www.wkcda.hk.

M+ museum

Het M+ museum is ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron en krijgt de vorm van een omgedraaide letter T. Het pand komt op een prominente plaats voor het 484 meter hoge International Commerce Centre ICC. De collectie zal zich concentreren op kunst uit de 20ste en 21ste eeuw uit Hongkong, China en overig Azië.

Art Basel tentoonstelling

Art Basel is de grootste internationale kunsttentoonstelling ter wereld voor Moderne en Eigentijdse Kunst. De tentoonstelling telt meer dan 2000 werken uit kunstgalerijen van Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Afrika en vindt ieder jaar plaats in Bazel, Miami Beach en Hongkong. In 2014 vindt het in Hongkong plaats in de Hong Kong Convention and Exhibition Centre van 15-18 mei.

Tot de kunstgalerijen in Hongkong die een bezoek waard zijn horen onder andere Agnes B’s Librarie Galerie, Duddell’s – een combinatie van museum, kunstgalerie en restaurant, Karin Weber Gallery op Hong Kong Island, Feast Projects op het kleine Ap Lei Chau eiland en 2P Contemporary Gallery op Hong Kong Island.

Duik in de geschiedenis

Een museum dat eigenlijk niet gemist mag worden tijdens een bezoek aan Hongkong is het Hong Kong Museum of History. In een paar uur gaan 400 miljoen jaar aan geschiedenis tot en met de overdracht aan China op 1 juli 1997 op beeldende wijze aan je voorbij. Het museum is dagelijks geopend, toegang op woensdag is gratis.

Film festival

Het 38ste Hong Kong International Film Festival dat jaarlijks meer dan 300 films uit 50 landen toont vindt in 2014 plaats van 24 maart tot en met 7 april. Het is een van de toonaangevende platforms voor filmproducenten en –liefhebbers van Hongkong en Chinese films.

Chinese opera

En wil je een keer een echte Chinese operavoorstelling bijwonen, in het Yau Ma Tei theater in Kowloon kun je iedere vrijdag en in het weekend tot eind december een voorstelling bijwonen van deze intrigerende theatervorm. Voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Zie ook http://www.hkbarwoymt.com/expcantopera.

Toeristen kunnen iedere zaterdagmiddag van 14.30-15.45 een gratis toer krijgen in het Cantonese Opera Heritage hall van het Hong Kong Heritage museum over Chinese opera, vele schitterende kostuums zien en een korte voorstelling bijwonen. Toegang tot het Heritage museum kost HK$ 10 (1 euro). Nadere info op de website www.discoverhongkong.com met als zoekwoord Culturele Kaleidoscoop Programma.

Comments are closed.