De mummies komen!

Soms zijn ze griezelig, apart of spannend. Maar vooral maken ze nieuwsgierig en zijn ze fascinerend. Mummies brengen van alles teweeg. Met de grote overzichtstentoonstelling Mummies. Overleven na de dood van 4 februari tot en met 31 augustus 2014 heeft het Drents Museum een absolute primeur voor Nederland.

Mummies in Drents Museum

Mummies in Drents Museum

Nog nooit eerder vertoond

Nog nooit eerder zijn zoveel verschillende soorten mummies bij elkaar gepresenteerd. Van Egyptische mummies, cryptemummies en dierenmummies tot een bijzondere Indiaan-mummie, een boeddhamummie en de mummies van een moeder met kind. Natuurlijk ontbreken de topstukken uit eigen collectie niet: het meisje van Yde en het paar van Weerdinge.

60 mensen- en dierenmummies

Voor wie alles wil weten over mummies en mummificatietechnieken is Mummies een must. Een mummie is meer dan een skelet, er zijn ook weke delen zoals de huid te zien. Mummies zijn onlosmakelijk verbonden met Egypte. Wereldberoemd zijn de ingewikkelde lichamen van farao’s en priesters. Maar er zijn nog tal van andere soorten mummies, die door natuurlijke oorzaken en verschillende mummificatietechnieken goed bewaard zijn gebleven. De oudste mummies komen niet zoals veel mensen denken uit Egypte, maar uit Zuid-Amerika: de Chinchorro-mummies. De Chinchorro’s – een volk van vissers – mummificeerden tussen 5000 en 2000 v. Chr. massaal hun doden. Een paar duizend jaar voordat de Egyptenaren dat deden bij hun doden.

Het Drents Museum presenteert maar liefst 40 mensenmummies en 20 dierenmummies, afkomstig uit China, Peru, Hongarije, Italië, Oceanië, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. Maar ook onze eigen veenlijken, zoals het paar van Weerdinge en het beroemde meisje van Yde zijn topstukken op deze tentoonstelling. Bijzonder zijn de mummie van een Boeddha-monnik (China) en een Indiaan uit de Nasca-cultuur (Peru).

Mummie als medicijn

Wist u dat boeddhistische monniken in China, Vietnam en Japan aan zelf-mummificatie deden? En dat vermalen Egyptische mummies vroeger als medicijn gebruikt werden? Naast uiteenlopende interessante weetjes presenteert het museum wetenschappelijk onderzoek naar mummies in de afgelopen jaren. Filmpjes van ct-scans leren ons hoe deze mensen geleefd hebben en waaraan ze overleden zijn.

Kinderen en mummies: vet cool

Kinderen vinden mummies spannend en bijzonder interessant. Vet cool! Toch kunnen kinderen – en ook volwassenen – sommige beelden in Mummies als confronterend ervaren. Voor de tentoonstelling hanteert het Drents Museum geen leeftijdsgrens. Ouders beslissen zelf of ze de mummietentoonstelling met hun kind bezoeken. Speciaal voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar is er een speurtocht langs de hoogtepunten van de mummies. Ze ontdekken hier van alles over de herkomst van verschillende soorten mummies.

Internationale archeologie

De tentoonstelling Mummies past in de serie van internationale archeologietentoonstellingen, waarmee het Drents Museum zich profileert. Voor deze tentoonstelling werkt het museum nauw samen met de Reiss-Engelhorn-Museen in Mannheim. Het Drents Museum presenteerde eerder succesvolle archeologische tentoonstellingen als Het Terracotta Leger van Xi’an in 2008 en Goud uit Georgië in 2010. Op dit moment is de grote tentoonstelling De Dode Zeerollen te zien.

Comments are closed.