Reisorganisatie TUI Nederland is samen met ontwikkelingsorganisaties Plan en ECPAT, reisbrancheorganisatie ANVR, de Koninklijke Marechaussee en het Ministerie van Veiligheid en Justitie genomineerd voor de World Responsible Tourism Child Protection Award. Deze prestigieuze award wordt woensdag 6 november 2013 in Londen tijdens de World Travel Market (WTM) uitgereikt. TUI Nederland, Plan en ECPAT werken sinds 2010 samen in een grootschalig project om in Noordoost Brazilië het opkomende kindersekstoerisme te bestrijden. Door meisjes in Brazilië een opleiding en een baan te bezorgen in de toerismebranche, worden ze minder snel gedwongen uit armoede in de prostitutie te werken. Daarna is de samenwerking uitgebreid. Door bewustwordingscampagnes worden Nederlandse reizigers en reisorganisaties aangespoord om hun verantwoordelijkheden te nemen in het signaleren en melden van (verdenkingen van) kindersekstoerisme.
Bewustwordingscampagne in Nederland
Vorig jaar gaven minister Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie en luitenant-generaal Leijtens van de Koninklijke Marechaussee het startsein voor een nieuwe luchthavencampagne tegen kindersekstoerisme. Het doel was: meer en betere tips binnenkrijgen waarmee Justitie aan de slag kan en die de pakkans verhogen. Reizigers kregen bij de paspoortcontrole een flyer mee, waarin aandacht voor het tegengaan van kindersekstoerisme werd gevraagd. Ze werden gevraagd alert te zijn op Nederlanders die in het buitenland uit zijn op seks met kinderen en verdachte zaken te melden, bijvoorbeeld bij Meld Misdaad Anoniem of via www.meldkindersekstoerisme.nl. Op de luchthavens Schiphol, Rotterdam-Den Haag en Eindhoven kwamen grote posters te hangen en brancheorganisatie ANVR informeerde de bij haar aangesloten touroperators en reisbureaus met banners op hun website en informatie voor medewerkers en reizigers. TUI Nederland gaf reisleiders in het buitenland een handleiding voor het geval een toerist met informatie naar hen toe zou komen. “We doen een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van het reizigerspubliek, want de veiligheid van kinderen gaat ons allen aan”, aldus minister Opstelten destijds. Inmiddels heeft de minister van Veiligheid en Justitie (op 9 oktober jongstleden) ook een meerjarig plan van aanpak tegen kindersekstoerisme gepresenteerd. De publiek-private samenwerking met de ANVR, TUI, Plan en ECPAT is onderdeel van dit plan.
Project tegen kindersekstoerisme in Brazilië
In Brazilië krijgen ieder jaar zo’n 100.000 kinderen te maken met seksuele uitbuiting. Meer dan tachtig procent van de slachtoffers zijn ongeschoolde meisjes tussen de 12 en 18 jaar. Deze meisjes zijn een gemakkelijke prooi voor mensenhandelaren. Het project in Brazilië is erop gericht jongeren, vooral meisjes, een opleiding en een baan in de toerismebranche te bieden, zodat zij niet in een situatie van seksuele uitbuiting terechtkomen. De unieke en onderscheidende totaalaanpak, waarbij jongeren, hotelpersoneel, horecabedrijven, brancheverenigingen en overheidsfunctionarissen worden betrokken, werpt zijn vruchten af. Kwetsbare jongeren ontvangen trainingen in weerbaarheid, worden voorgelicht over hun rechten en krijgen betere kansen richting de formele arbeidsmarkt binnen de toerismebranche, door gerichte beroepsopleidingen en begeleiding naar werk.