Eindhoven Museum presenteert EMobiel

Eindhoven Museum vertelt de geschiedenis van “Begin tot Eindhoven”. Sinds deze maand is daarvoor een nieuwe mobiele presentatieruimte: de EMobiel. De EMobiel is ontworpen door het Eindhovense designerscollectief Collaboration O. en wordt door Eindhoven Museum steeds anders ingezet om de geschiedenis van Eindhoven te vertellen.
emobiel

EMobiel op DDW

Tijdens de DDW legt Eindhoven Museum een verbinding tussen de geschiedenis van Eindhoven en design. In de EMobiel komen verschillende Eindhovense designers aan het woord over de stad Eindhoven als inspiratiebron. De EMobiel zelf, ontworpen door Collaboration O., is geïnspireerd op de ontstaansgeschiedenis van Eindhoven. Het ontwerp bestaat uit zes huisjes, waarbij het grootste huisje voor Eindhoven staat en de vijf andere huisjes voor de deelgemeentes (Strijp, Woensel, Stratum, Tongelre en Gestel) waaruit Eindhoven in het verleden is opgebouwd. Designer Akko Goldenbeld heeft zich met zijn “stadsmuziek” laten inspireren door de driedimensionale plattegrond van Eindhoven. Michelle Baggerman haalde haar inspiratie als designer uit Eindhoven Textielstad. Bezoekers van de DDW worden uitgedaagd om over hun inspiratiebron uit Eindhoven na te denken. Een historische toverlantaarn fungeert hierbij als presentatiemiddel.

Design en historie

Het idee van de EMobiel ontstond eind vorig jaar bij Eindhoven Museum. In april was de samenwerking met Collaboration O. een feit. Zij hebben nagedacht over een ruimte, die onder andere multifunctioneel, iconisch voor Eindhoven, makkelijk verplaatsbaar en herkenbaar moest zijn. Het resultaat is een product dat in eenvoud en praktische toepasbaarheid met recht “Dutch Design” genoemd kan worden. De zes huisjes van de EMobiel zijn in en uit elkaar te schuiven als “Matroesjkapoppetjes”. Het grootste huisje is groot genoeg voor een volwassen persoon om in te staan en het kleinste huisje is een vitrinekastje. De andere huisjes worden onder andere gebruikt als tafel, kinderhuisje en promotiehuisje. De huisjes kunnen zo worden neergezet dat het gevoel van een straat of dorp wordt gecreëerd. Doordat de huisjes allemaal dezelfde vorm hebben, zijn ze herkenbaar, maar door de verschillende materialen en kleuren toch allemaal uniek, net als de wijken van Eindhoven.

Samenwerkingen

Met de EMobiel verspreidt Eindhoven Museum op verschillende momenten door het jaar heen informatie over de historie van Eindhoven en de Kempen op locaties waar veel publiek aanwezig is en waar cultuurhistorie niet direct wordt verwacht. Hiervoor werkt het museum samen met andere organisaties in de stad. De EMobiel is komend weekend al te zien bij de Eindhovense Marathon. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober, tijdens Eindhoven Marathon Expo, presenteert Eindhoven Museum een overzicht van 30 jaar marathon in het Beursgebouw. Van 19 t/m 27 oktober is het Dutch Design Week en krijgt de EMobiel een plekje op het Ketelhuisplein. In december kun je de EMobiel tegenkomen op het Catharinaplein tijdens het Fijne Feestdagen Festival.

Comments are closed.