Weg met Napoleon!

Eerder dit jaar is koning Willem‐Alexander ingehuldigd als Koning der Nederlanden tijdens een feestelijke dag. 200 jaar geleden ging dat wel anders. Terwijl Napoleon zijn macht probeerde vast te houden in Nederland, keerde de verjaagde stadhouder Willem VI (de latere koning Willem I) terug uit Engeland om het koningschap op te eisen. Eindhoven Museum vormt op 14 en 15 september 2013 het 19e‐eeuwse strijdtoneel voor deze Franse en Oranjegezinde troepen met als hoogtepunt een heuse veldslag. Het evenement “Weg met Napoleon!” wordt georganiseerd in samenwerking met Levende Geschiedenisgroep Douanes Imperiales.

Paspoorten voor iedereen

Bezoekers van het museum worden op neutraal terrein ontvangen door bewoners van Eindhoven uit 1813. Zij zijn de bezetting door Napoleon beu en kijken uit naar de komst van de Oranjes. In het noorden zijn de geallieerden gelegerd en in het zuiden bevinden zich de laatste Franse troepen. De Franse douane houdt extra controles, dus bezoekers worden eerst voorzien van een paspoort om de controles te omzeilen.

Vechttraining en smokkelroutes

Eenmaal voorbij de douanes staan de bezoekers oog in oog met verschillende troepen, die hun wapens demonstreren en het dagelijkse leven laten zien. Kinderen kunnen meedoen aan een kindervechttraining. Ook komen bezoekers in aanraking met een levendige handel in smokkelwaar, zoals koffie, thee en suiker, vanwege de blokkade van Napoleon tegen Engelse handel. Wie van een gokje houdt, kan terecht in het “speelhol”.

De veldslag

Hoogtepunt van de dag is uiteraard de veldslag, die zowel op zaterdag als op zondag om 14.30 uur plaatsvindt. Hierbij gaan Franse en Oranjegezinde troepen elkaar te lijf met steekwapens en musketten. Naast grondtroepen nemen er ook strijders te paard deel aan de schermutselingen. Houden de Fransen stand en blijven zij Eindhoven bezetten of hebben de geallieerden de overhand en is de overwinning voor de Oranjes?

Jan van Hooff (1755‐1816)

In Eindhoven klinkt echter ook een ander geluid. Onder aanvoering van de Eindhovense Jan van Hooff komen de bewoners in opstand tegen stadhouder Willem VI. Zij verzetten zich tegen de “vriendjespolitiek” van de nieuwe vorst. Jan van Hooff, die uiteindelijk burgemeester van Eindhoven wordt en het zelfs schopt tot minister van justitie, is zelf niet aanwezig tijdens het evenement, maar een goede vriend en volgeling van hem vertelt zijn ware verhaal aan de bezoekers.

Comments are closed.