Boek over geschiedenis van molen De Roos

Vanaf 4 september is het boek Van stadswal naar tunneldak, de geschiedenis van molen De Roos verkrijgbaar. Het boek, geschreven door Aart Struijk gaat over molen De Roos, de enig overgebleven molen van Delft. De auteur overhandigt het boek op 4 september aan wethouder van Cultuur, Milène Junius. Dit vindt plaats tijdens het officiële moment van overdracht van de molen door ProRail aan de Vereniging De Hollandsche Molen.

Spoortunnel

De titel van het boek verwijst naar wat de molen is overkomen. In de afgelopen jaren zijn ingrijpende werkzaamheden uitgevoerd rondom de molen voor de aanleg van een nieuwe spoortunnel. De voorganger van De Roos is ooit gebouwd op een rondeel van de stadswal en in 2012 is de molen geplaatst op het betonnen dak van de tunnel.

Uniek in Nederland
Korenmolen De Roos is de enige molen in Nederland met een zeskantige stenen onderbouw, terwijl de bovenbouw vanaf de stelling rond is. Het molenaarshuis is later om de molen heen gebouwd, gefundeerd op de muren van het middeleeuwse rondeel. Deze combinatie maakt het molencomplex uniek in Nederland.

Bijzondere vondsten

Enkele jaren geleden is begonnen met de bouw van een spoortunnel die precies onder De Roos door gaat lopen. De tunnel zal het spoorviaduct vervangen dat dwars door Delft loopt. De molen moest op zijn oorspronkelijke plaats blijven staan, en daarom is besloten om hem op het dak van de tunnel te plaatsen. De molen moest daarvoor eerst op een betonnen plaat worden gezet, om het bouwwerk te kunnen opvijzelen. In juli 2012 werd de molen een meter omhoog gebracht, zodat ter plaatse de tunnel kon worden gebouwd. Een half jaar later werd de molen neergelaten en op het tunneldak geplaatst.
Tijdens de werkzaamheden kregen archeologen van de gemeente Delft een unieke kans om onder de molen onderzoek te doen. Zij deden een groot aantal bijzondere vondsten en kregen antwoord op vele vragen. In het boek zijn hun bevindingen in een apart hoofdstuk beschreven.

Auteur

Aart Struijk (Delft, 1950) is erin geslaagd om een vlot leesbaar boek te schrijven, dat is bestemd voor een breed publiek. Het gaat niet alleen over de geschiedenis van molen De Roos, maar het boek geeft ook vele bijzonderheden over de vroegere Delftse molenwereld, waardoor het tevens een bijdrage is aan de geschiedenis van de stad. De auteur heeft historisch onderzoek naar de Delftse molens als specialiteit en schreef daarover al diverse artikelen. Hij is als museumbeheerder en rondleider al vele jaren actief op molen ‘De Vlieger’ in Voorburg.

Overdracht

De Roos is eigendom van Vereniging De Hollandsche Molen, maar gedurende de bouw van de spoortunnel is de molen overgedragen aan ProRail die daarmee de verantwoordelijkheid droeg om de molen intact te houden in geval van calamiteiten. Op 4 september vanaf 16.00 uur draagt ProRail de molen over aan de rechtmatige eigenaar. Tijdens dit officiële moment presenteert Aart Struijk het boek.
Het boek (23×23 cm) is 120 bladzijden en bevat ruim 180 foto’s en illustraties, waarvan de meeste in kleur. Het is uitgegeven door Erfgoed Delft en mede mogelijk gemaakt door ProRail en is vanaf 4 september verkrijgbaar bij de Delftse boekhandels, Archief Delft en Museum Het Prinsenhof voor € 9,95.

Comments are closed.