Leerdamse Glasdagen 25 jaar!

Van 13 tot en met 15 september vinden in Leerdam de Glasdagen plaats. Al 25 jaar lang is de Internationale Glaskunstbeurs in Het Dak de aanzet tot dit lange glasweekend. Deze dagen zijn het levend bewijs dat Leerdam dé Glasstad van Nederland is, overal is glas te zien. Het Nationaal Glasmuseum doet daar uitbundig aan mee met de drijvende installatie van kunstenaar Filip Jonker, doorlopende demonstraties glasblazen in de Glasblazerij, workshops glaskralen maken in de museumtuin en de Museum Talks. Ook lopen vijf bijzondere tentoonstellingen: ‘Tale Telling Glass’ de overzichtstentoonstelling met het werk van Brigitte Kleyn-Altenburger, 6 x 10, Caroline Prisse, Home Made én waarschijnlijk krijgt u al een glimp te zien van het grootschalige Haeckel project: ‘Een zee van Glas’. Daarnaast heeft Royal Leerdam ter gelegenheid van 60 jaar Koninklijk aan Carina Riezebos de opdracht gegeven een collectie ‘Koninklijk Kristal’ te ontwerpen en zijn alle galerieën geopend.

60 jaar Nationaal Glasmuseum

Het Nationaal Glasmuseum bestaat dit jaar 60 jaar. Dat wordt gevierd met vier bijzondere tentoonstellingen en eenglimpvandenieuwstetentoonstelling ‘Eenzeevanglas’.

6×10

Hoe kijken anderen naar de bijzondere collectie van het Nationaal Glasmuseum? Een selectie van zestig objecten uitgekozen door zes gerenommeerde gasten uit verschillende vakgebieden. Schrijfster en columniste Tineke Beishuizen, ontwerper Piet Hein Eek, kunsthandelaren Kitty Lameris en Frans Leidelmeijer (bekend van Tussen Kunst en Kitsch), kunsthistorica en publiciste Marjan Unger en couturier Mart Visser hebben een frisse blik geworpen op onze collectie en ieder tien werken uitgekozen.

Tale Telling Glass

Kunstenares Brigitte Kleyn-Alterburger toont in deze overzichtstentoonstelling haar ontwerptekeningen en glaswerk. Sprookjesachtige beelden op vlakglas en containervormen ontstaan vanuit het etsen, slijpen en graveren.

Caroline Prisse – Solotentoonstelling

Caroline Prisse is op zoek naar een nieuw soort schoonheid waarin de mens, industrie en de natuur aan elkaar verbonden zijn. De tentoonstelling wordt verrijkt met bloeiende objecten van laboratoriumglas en werken op en van papier.

Home Made

In de museumtuin aan de Lingedijk laten onze eigen glasblazers en glasslijper zien wat zij artistiek in hun mars hebben met de tentoonstelling Home Made. Het werk van onze vakhelden is zeer uiteenlopend: van gespecialiseerd slijpwerk tot grote installaties, van Meesterglasblazer tot glaskunstenaar. Hun grote bevlogenheid met glas is bijna tastbaar in deze tentoonstelling.

Comments are closed.