RivierPark Maasvallei verdubbelt troeven

Nu zondag opent het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei voor het publiek.Tijdens een groots openingsfeest aan de oever van de Maas in Rotem / Bichterweert kan jong en oud zich uitleven en verwonderen. Een unieke gelegenheid om de Maas te beleven als nooit tevoren!

De intense samenwerking

De intense samenwerking tussen natuur en toerisme leidde de voorbije jaren tot mooie resultaten voor zowel het landschap als de bezoeker. Die samenwerking wordt nu ook over de landsgrenzen uitgebreid.

In het RivierPark wordt ook de komende jaren verder gewerkt aan aantrekkelijke, goed beheerde en ontsloten landschappen. Een Maasvallei waar Maaslanders trots op zijn en waar sportieve en natuurminnende toeristen rust vinden.

Het omvangrijke Grensmaasproject van de Vlaamse en Nederlandse overheden moest de door dijken ingesnoerde Maas opnieuw ruimte geven om overstromingen te voorkomen. Die werken, in combinatie met het herinrichten van grindplassen inspireerden tot een meervoudige win-win-situatie: hoogwaterveiligheid, grootschalige natuurontwikkeling, delfstoffenwinning en de aanleg van recreatieve infrastructuur gaan hand in hand en resulteren in een beleefbaar rivierlandschap. “Geen project in de Benelux gaat gepaard met zoveel grondverzet als het rivierherstel van de gemeenschappelijke Maas tussen Maastricht en Kinrooi,” zegt de Limburgse gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove. “In twee decennia worden hierbij circa 150 miljoen ton grond, grind en zand verzet (4,5 miljoen vrachtwagens van 30 ton). Deze werken beschermen de Maaslanders tegen overstromingen én tegelijkertijd leveren ze nieuwe spectaculaire natuur op. Het ruime rivierbed van de Maas willen we ontwikkelen tot een ecologische hoofdweg op de grens tussen België en Nederland. Zo ontstaat er stap voor stap een nieuw Maaslandschap en komen we tot een ketting van natuurgebieden van 2500 ha (5000 voetbalvelden) die de Maas op termijn grensoverschrijdend met Nederland zullen flankeren.

Comments are closed.