El Salvador ontdekt overblijfselen uit Mayacultuur

Wetenschappers hebben zeldzame sculpturen uit de Mayacultuur ontdekt in Cihuatán, El Salvador. In totaal werden 160 fragmenten gevonden van minimaal vijf jaguarsculpturen. Het is geen geheim dat El Salvador veel culturele schatten herbergt. Jaarlijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan in ‘Het pompeii van Amerika’. Van complete Mayatempels tot aan potten, beelden en kunstwerken.
tazumal

Jaguarsculpturen in Cihuatán

Onlangs zijn minstens vijf jaguarsculpturen ontdekt in het dorpje Cihuatán, nabij San Salvador. De vondst is bijzonder, omdat bijna alle jaguarsculpturen uit de Mayatijd verdwenen zijn. De laatste sculpturen werden gevonden in 1929. Volgens de Maya’s symboliseert een jaguar (Panthera Onca) de verbinding tussen hemel en aarde. De jaguar kan zich verplaatsen tussen werelden, omdat hij zowel in het water als de bomen kan leven en is mede door zijn snelheid de beste jager van de jungle. Sculpturen van jaguarbeelden vertellen veel over het leven van de Maya.

Het land van de ongerepte mayabevolking

El Salvador herbergt ontelbaar veel overblijfselen uit de Mayaperiode. In tegenstelling tot landen zoals Mexico en Guatemala kun je in El Salvador op je gemak door de ruïnes lopen. Hier geen lange rijen of hoge entreeprijzen. De Maya vondsten in El Salvador zijn relatief onbekend bij het grote publiek en dus zeker het bezoeken waard.

Joya De Ceren

Joya de Ceren, het Pompeï van Midden-Amerika, is een archeologische ontdekking welke is toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst in 1993. Door de eruptie van een vulkaan in het jaar 250 werd het dorp Joya de Ceren volledig opgezwolgen door de lavastroom. De toenmalige inwoners konden op tijd wegkomen, maar lieten noodgedwongen al hun eigendommen achter. Hierdoor kon bij de ontdekking van Joya de Ceren in 1976 een goed beeld gevormd worden van het leven in Midden-Amerika, nog ver voor de Spaanse overheersers arriveerden.

Cihuatán

In het dorpje Cihuatán ligt één van de grootste archeologische ontdekkingen van El Salvador. De overblijfselen van deze oude Mayastad dateren uit ongeveer 950 voor Christus. Het hart van de stad, de ceremoniële tempels, zijn het best bewaard gebleven. Sinds 2007 is Cihuatán een officieel archeologisch park met goede toeristische faciliteiten, waaronder een museum, moderne toiletten en een picknickplaats.

Tazumal

De Maya ruïnes van Tazumal worden beschouwd als de belangrijkste en best bewaarde van El Salvador. Tazumal betekend letterlijk ‘de plek waar slachtoffers werden verbrand’. Hier zijn aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat er in de hoogtijdagen van de Maya’s handel plaatsvond met landen zoals het huidige Panama en Mexico. De opgravingen zijn onderdeel van een gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer. De eerste nederzettingen in dit gebied dateren volgens archeologen uit 1.200 voor Christus.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van LOCATIE

 

Reviews lezen over LOCATIE

Meer informatie over LOCATIE vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar LOCATIE. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar LOCATIE met Skyscanner

Kaart van LOCATIE

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.