Frans Hals Museum toont bijzondere bruiklenen

Geen Frans Hals Jaar zonder bijzondere bruiklenen van Frans Hals in het museum: tot het eind van het jaar zijn het Lachende jongetje uit de collectie van het Mauritshuis, Twee lachende jongens van het Hofje van Aerden in Leerdam en De reiziger uit Berlijn nog te gast in het museum. Niet alleen van Frans Hals zijn er nieuwe bruiklenen te zien, maar ook zijn er twee stillevens van Pieters Claesz en Edwaerd Collier, een portretje van Hendrick Pot en een ‘vrolijk gezelschap’ van Richard Brakenburgh.
frans-hals-museum-bruikleen

Oog in oog met Rembrandt

Na de succesvolle tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan toont het Frans Hals Museum de eigen collectie weer in volle glorie. Verrassend zijn de niet vaak getoonde historiestukken van Cornelis Holsteijn, Nicolaes van der Helt Stockade en Johannes van Bronchorst. Ook is de laatste aanwinst van het museum De balspelers van Jan Miense Molenaer te zien met daarbij een toelichting op de grondige restauratie.

Nieuwe aanwinst van Jan Miense Molenaer

De nieuwste aanwinst van het museum in Haarlem is De balspelers van Jan Miense Molenaer uit 1631. Het schilderij is één van de bekendste stukken van deze schilder. De voorstelling toont een kaatsbalspel dat op een open veld door boeren wordt gespeeld, twee tegen twee. Met een slaghout slaan zij de bal naar elkaar over. Onder de toeschouwers bevindt zich geheel rechts een chique stelletje. De dame wijst naar het balspel.
Hoewel het schilderij in privébezit is geweest, was het diverse malen in tentoonstellingen te bewonderen, onder andere in het Rijksmuseum en het Frans Hals Museum. Over de betekenis van dit schilderij is druk gespeculeerd. Was het schilderij bedoeld als waarschuwing voor deftige jongelui; wilde de schilder hen vertellen dat het met liefde is als met een kaatsbal – het kan alle kanten opgaan? Of was het luchtiger bedoeld? Zeker is dat het één van de vroegste uitbeeldingen is van een zogenaamd ‘speelreisje’ – een bezoek van stadse jongelui aan het platteland, een gebruik dat in de zeventiende eeuw heel populair werd. De Balspelers is verworven met steun van de BankGiro Loterij.

Comments are closed.