Mercure hotels breekt met traditioneel middensegment

Accor Hotels, de wereldwijde hotel operator, onthult haar ambities voor het Mercure-merk, en introduceert een nieuwe positionering. De nieuwe positionering van de Mercure hotelketen, leider in het middensegment met wereldwijd 700 hotels, steunt op vier pijlers.
mercure-lille-centre-grand-place

4 pijlers

  • Gemoderniseerd aanbod dat voldoet aan de verwachtingen van de hedendaagse hotelgast
  • Versnelde uitbreiding van het hotelnetwerk, grotendeels gebaseerd op franchise, met als doel 1.000 hotels binnen 5 jaar
  • ‘Mercure Quality Guarantee’: wereldwijde kwaliteitsgarantie
  • Nieuwe visuele identiteit en pay-off

Vandaag onthulde Mercure hotels haar visie op het middensegment van de hotelsector en hoe het merk de verwachtingen van de hedendaagse hotelgast beantwoordt. De hotelketen introduceerde een nieuwe manier om gasten te verwelkomen, nieuwe gerechten, producten en services voor zakelijke gasten op doorreis, een blijvende toewijding aan kwaliteit en meer renovaties.

Yann Caillère, wereldwijd CEO Accor, verklaart:

Mercure is essentieel voor de uitbreiding van het hotelnetwerk door franchise- en managementsamenwerkingen. Het merk schrijft een nieuw hoofdstuk in haar bestaan. Dankzij het werk dat wij samen met onze franchisenemers verrichten en onze sterke distributiekanalen wordt Mercure steeds aantrekkelijker voor hoteliers en gasten. We schudden het middensegment wakker met nieuw elan, moderniteit en innovatie.

Comments are closed.