Ontdek Noordwesten van de VS als ‘geotoerist’

Travel Oregon, Washington State en National Geographic Society hebben hun krachten gebundeld om op een duurzame manier de Central Cascades (het centrale Cascadegebied) te ontdekken. Samen met de lokale bewoners zijn er 7 themaroutes in kaart gebracht afgestemd op het ‘geotoerisme’.

Central Cascades Oregon

Central Cascades Oregon

Met respect voor natuur en milieu

Alle themaroutes zijn in lijn met het geotoerisme, ook wel vergelijkbaar met de term ‘duurzaam toerisme’. Centraal staat het behoud van het specifieke geografische karakter van een plaats, de bevolking en het milieu, waarbij interesse is voor zowel natuur als cultuur. Het resultaat van de samenwerking is compact: een informatieve routekaart van de regio met daarin 7 aanbevolen routes.

De 7 ontdekkingen

1. Gevormd door water, vuur en ijs

Vulkanische uitbarstingen, kruiend ijs en massieve gletsjers hebben hun markeringen in het gebied achtergelaten. De erosie van de jaren heeft een gebied van uitersten gevormd, waar de tekenen van verwoesting en herstel duidelijk zichtbaar zijn.

De bergen zijn nog jong en nog steeds in beweging, waarvan het gerommel in Mount St. Helens het bewijs is. Alleen de rivier was zo krachtig om door het Cascadegebergte heen te snijden; de machtige Columbia River.

– Tim Egan, auteur

central-cascades-oregon

2. De stammen van het noordwesten

De oorspronkelijke bewoners van het noordwesten van de VS koesteren eeuwenoude tradities en culturen. Zo staan de indianen bekend om hun handgemaakte wandtapijten, hun nauwe verbondenheid met de natuur, spiritualiteit en het belang van pure ingrediënten en verse zalm.

Eén van de dingen die ik leuk vond aan het opgroeien in ‘Warm Springs Reservation’ was de primitieve leefwijze. Voor ons is een berg meer dan alleen een grote rotspartij; het is het thuis van de mensen die al ver voordat de beschaving ontstond woonde op aarde. Vandaag de dag wonen ze in lodges.

– Elizabeth Woody, dichter, schrijver, artiest (Portland, OR).

3. Onze ‘roots’

De vele natuurlijke bronnen en indrukwekkende landschappen trekken millennia lang volk. Van de Indianen tot de Oregon Trail pioniers. Op zoek naar nieuwe manieren om in harmonie met elkaar en de natuur te leven, heerst nog altijd de creatieve en ‘doe-het-zelf’ instelling van de eerste bewoners.

De verhalen over de ‘Cascadians’ in het noordwesten van de VS zijn minstens net zo indrukwekkend en uiteenlopend als het landschap. Het zou bijvoorbeeld een derde generatie Latino kunnen zijn die vertelt dat zijn familie naar Yakima Valley is verhuisd of een leergierige houthakker die een gedicht voordraagt bij een lokale bijeenkomst

– Jens Lund, Folk & Traditional Arts Program Coordinator, Washington State Parks and Recreation Commission (Olympia, WA).

4. Avontuurlijke belevenissen

Van snelstromende rivieren en besneeuwde bergtoppen tot een krachtige wind in de Columbia River Gorge en steile klimwanden bij grillige rotsformaties; het Cascadegebergte heeft voor iedere sportieveling of adrenalinejunkie wel iets te bieden.

Toen ik in de jaren ‘80 met mijn vader de Columbia Gorge bezocht, barstte het er van de windsurfers die hiernaartoe kwamen voor de goede wind. Wij waren van het snelle zeilen en mijn vader had uitgerekend dat we met deze wind snelheden moesten kunnen halen van 40 knopen als we een grote vlieger (kite) aan onze draagvleugelboot zouden koppelen. Niet veel later was het kitesurfen geboren.

– Cory Roesler, Kiteboarding pioneer (Hood River, OR).

5. Een toevluchtsoord voor reactie en rust

Machtige bergen, kraakblauwe beekjes, dichtbegroeide groene bossen en een verscheidenheid aan flora en fauna maken het gebied elk seizoen aantrekkelijk om de wildernis in te trekken. Liefhebbers kunnen kiezen voor een lange trektocht in het achterlandschap of juist een kortere autoroute over één van de ‘scenic byways’ (letterlijk vertaald: bezienswaardige route) en alles wat daartussen zit.

Bijna elke zaterdag ging ik hiken of sneeuwschoenwandelen in de wildernis. Een aantal keer per jaar maakte ik me op voor een meerdaagse expeditie in het achterlandschap of een intensieve klim naar één van de vulkanische bergtoppen. Ik kon genieten van een 90 minuten durende hike, maar ook van een tocht van een week waarin ik niemand tegenkwam of sprak. Als herboren keerde ik dan weer terug naar de realiteit.

– Mark Griffith, computer technician, avid outdoorsman ( Issaquah, WA).

6. Ambitieuze dromers

Dromers en visionairs raken geïnspireerd door de prachtige en ruimtelijke omgeving en de ‘open mind’ instelling van de bewoners; een gouden combinatie om nieuwe ideeën tot uiting te brengen.

Seattle zakenman Samual Hill kocht 100 jaar geleden een stuk grond van 240 hectare dat uitkeek op de Columbia River om een Quaker boerengemeenschap op te richten op naar wat hij zei ‘de mooiste plek op aarde’. Vandaag de dag is Hill’s grond het thuis van het Maryhill Museum of Art.

– Colleen Schafroth, Executive Director, Maryhill Museum of Art (Goldendale WA).

7. Smakelijke natuur

Een gematigd klimaat, geruime neerslag en de ontelbare valleien met unieke groeicondities maakt de Central Cascades tot een vruchtbaar gebied met een variëteit aan smaken. Bekend van de lokale en biologische producten en ingrediënten, is de fijnproever in zijn of haar element in dit gebied. Vooral bekend zijn de vele soorten vers fruit, champignons, truffels, zalm, lokale wijnen en bieren en diverse zeevruchten.

Toen ik als chef-kok in New York werkte, werden de morieljes (voorjaarspaddenstoel) uit Oregon overgevlogen. Nu ik hier zelf woon, heb ik via een lokale bewoner kennisgemaakt met nog veel meer soorten paddenstoelen, bijvoorbeeld de cantharellen. Sindsdien werk ik veel meer samen met lokale boeren, veehouders en vislieden aan de kust.

– Ben Stenn, Chef and Managing Partner, Celilo Restaurant (Hood River, OR).

Nieuwsgierig geworden naar de routemap? Download deze op www.thecentralcascades.com/mapguide/ of vraag deze aan via oregon@burosix.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Oregon

 

Reviews lezen over Oregon

Meer informatie over Oregon vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Oregon. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Oregon met Skyscanner

Kaart van Oregon

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.