10 jaar ‘Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer’

Het is alweer 10 jaar geleden dat de fietsroute Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer werd geopend. Talrijke fietsers hebben de 450 km lange route inmiddels ontdekt en vertellen hun bevindingen enthousiast verder. Natuur en water zijn de woorden waarmee deze streek het best kan worden gekenschetst. Op zondag 25 augustus vertrekken er uit alle windrichtingen begeleide fietstochten naar Bremervörde, waar de deelnemers gezamenlijk het glas zullen heffen op het succesvolle project.

Fietsers Teufelsmoor

Fietsers Teufelsmoor

In de driehoek tussen de rivieren Weser en Elbe en de Noordzeekust liggen tal van natuurlijke waterlopen, zoals de Wümme, Hamme, Oste, Geeste en Lune. Een groot deel van de route loopt langs deze vaak pittoreske riviertjes en door beschermde natuurgebieden. Donkere vennetjes, heldere heidebeekjes of de eindeloze weidsheid van het wad: het is de moeite waard onderweg van de fiets te stappen en te voet de bijzondere landschappen te verkennen. De rust en de natuur worden afgewisseld door pittoreske Hanzestadjes, bruisende havens, mooie badplaatsen en idyllische dorpjes.

Het Teufelsmoor: een verduveld mooie plek

Een van de highlights is ongetwijfeld het Teufelsmoor. Niet alleen de naam van dit 600 km² grote veengebied ten noordoosten van de Hanzestad Bremen spreekt tot de verbeelding. Op een aantal plekken waar vroeger turf werd gewonnen, mag de natuur eindelijk weer haar gang gaan. Het resultaat is een unieke biotoop met de typische flora en fauna van het hoogveen. Op een warme zomerdag dansen de libellen boven het water en wedijveren de krekels om het hoogste woord.

De intensiteit van het licht, verklaarbaar door de reflectie van het water, was en is voor de schilders uit het kunstenaarsdorp Worpswede een bron van inspiratie. Niet verwonderlijk dat de natuur bij veel Worpsweder kunstenaars een centrale rol speelt. Het werk van de ‘klassieke’ Worpsweder schilders, zoals Otto Modersohn en zijn vrouw Paula, Hans am Ende en Heinrich Vogeler, heeft nog niets aan zeggingskracht ingeboet en is te bewonderen in de plaatselijke musea.

Hulpmiddelen toegestaan

Sinds dit voorjaar is er langs de route een uitgebreid netwerk van E-bike verhuur- en accustations van Movelo, zodat ook als de wind eens een beetje tegenzit niets een ontspannende fietstocht in de weg staat. In de weekenden is het bovendien mogelijk de fiets mee te nemen in de Moorexpress op het traject tussen Bremen en Stade. Het gemoedelijke tempo waarmee de vaak historische treinen door het landschap rijden, past uitstekend bij een uitstapje waarbij onthaasting centraal staat.

Handig bij de voorbereiding én onderweg: de fietskaart ‘Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer’ en het infogidsje. Te bestellen op www.teufelsmoor-wattenmeer.de.

Meer informatie: www.teufelsmoor.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duitsland

 

Reviews lezen over Duitsland

Meer informatie over Duitsland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duitsland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Duitsland met Skyscanner

Kaart van Worpswede, Duitsland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.