Biertje Pleziertje

Echte Bourgondiërs drinken al eens graag een frisse pint bier. En waar kan dit beter dan in het Hart van Europa? Van de meest traditionele pilsbieren uit Nederlands Zuid-Limburg tot de rijke streek- en abdijbieren van Belgisch Limburg en Luik, voor ieder wat wils. Wij leiden je langs vijf streekbrouwerijen die ondanks hun groeiend succes hun rijke traditie in ere hebben gehouden. Om je ontdekkingstocht in onze bierregio te vergemakkelijken geven we bij iedere brouwerij ook een logeer- en restauranttip. Zo kan je zonder zorgen genieten van al dat overheerlijke gerstenat. Veel bierplezier in het bourgondische Hart van Europa!

Brouwerij Kerkom

Brouwerij Kerkom

Brouwerij Kerkom – Waar echte Binken thuis zijn

We starten onze toch in hartje Haspengouw. De ambachtelijke brouwerij van Kerkom ligt in het gelijknamige kasteeldorpje. De brasserie aan de brouwerij is de perfecte plaats om het Bink bier te proeven, ‘s zomers op het terras op de binnenkoer, of ‘s winters voor de kachel. Elke zaterdag van maart tot oktober kun je om 15 uur de meer dan 100 jaar oude brouwerij bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.brouwerijkerkom.be/nl

Voor de verfijnde keuken moet je bij Vous Lé Vous zijn, het restaurant van sterrenchef Giovani Oosters dat de landelijke rust tussen Hasselt en Haspengouw combineert met culinair genot. Als Limburger legt Giovani een voorliefde aan de dag voor het gebruik van locale producten, die hij met oog voor detail tot gezonde seizoensgerechten omtovert. Laat je verrassen door de smaaksensaties die Giovani en zijn team op je bord toveren.

Giovani Oosters - Vous lé vous

Giovani Oosters – Vous Lé Vous

Niet ver van de brouwerij van Kerkom, tussen Sint-Truiden en Tongeren, ligt het schilderachtige dorpje Mettekoven, Je verblijft er in de prachtig gerestaureerde vierkantshoeve van het Martenshof. De ideale stop voor wie verlangt naar rust en voluit wil genieten van een stukje ongerepte Limburgse natuur.

Val Dieu

Abdijbieren van Val Dieu

Abdijbieren van Val Dieu – Authenticiteit uit het Land van Herve

Ten zuiden van Haspengouw glooit het landschap verder over de taalgrens in het idyllische Land van Herve. Daar zorgt de abdij Notre-Dame du Val-Dieu voor zijn bijdrage tot het grote aanbod aan streekproducten. In de cisterciënzerabdij worden al sinds zijn stichting in de 13e eeuw karaktervolle bieren gebrouwen. De Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu baseert zich nu nog altijd op de recepten die de monniken vroeger gebruikten. De bieren die ze brouwen hebben een ongeëvenaarde authenticiteit, bevatten geen aromaten, zijn niet gepasteuriseerd en worden gebrouwen volgens de oude infusiemethode. Ontdek het prachtige gebouw en de boeiende geschiedenis en proef de heerlijke abdijbieren van Val-Dieu. Kijk voor meer informatie op www.val-dieu.com

Aubel is zowat het kloppende hart van het Land van Herve. En alleen al voor een heerlijke maaltijd in “Val-Dieu la Bistrono”? is een bezoekje aan Aubel de moeite waard. De molen van de vroegere “Moulin du Val Dieu”? draait vandaag op volle toeren. Met een nieuwe eigenaar en een nieuw concept geniet je in de bistronomie van de beste lokale producten aan een voordelige prijs.

Moulin du Val Dieu

Moulin du Val Dieu

In Aubel kan je niet alleen lekker eten, je kan er ook zalig wegdromen in ‘Aux berges de la bel’. Deze prachtige B&B bevindt zich aan de rand van de stroom de Bel en nabij het wandelnetwerk van Aubel. Het gebouw werd volledig gerenoveerd en beschikt over vier kamers, waarvan één suite. Naast de brasserie kan je in het restaurant genieten van een verfijnde en creatieve keuken.

Gulpener

Gulpener bier

Gulpener Bierbrouwerij – Een glas smakelijke hop uit Zuid-Limburg

Steek vervolgens de landsgrenzen over en breng een bezoekje aan de Gulpener bierbrouwerij, één van Nederlands-Limburgs bekendste bierbrouwers. De bierbrouwerij produceert haar bier op duurzame wijze met Limburgse ingrediënten. Gerst en hop worden afgenomen van boeren uit de regio, die hun producten zoveel mogelijk duurzaam telen. De brouwerij kan van maandag t/m vrijdag bezocht worden door groepen vanaf 10 personen. Kijk voor meer informatie op www.gulpener.nl

De Zwarte Ruiter

De Zwarte Ruiter

Zin gekregen in een typisch Maastrichts biertje? Ga dan naar De Zwarte Ruiter op het marktplein in Gulpen. In deze voormalige brouwerij kan je nog steeds het Mestreechs Aajt proeven, een donker bier dat ooit de Maastrichtse bierstijl vertegenwoordigde. Vandaag wordt het opnieuw gebrouwen door de Gulpener Bierbrouwerij.

Stijlvol verblijven doe je in Saillant Hotel Gulpenerland, waar luxe en ambiance centraal staan. Het bijzondere viersterrenhotel is gevestigd in een monumentaal pand dat volledig is aangepast aan de hedendaagse wensen. Een unieke plek waar heden en verleden zijn samengebracht.

Brouwerij De Fontein – Klein van natuur, groots van smaak

Verder noordwaarts in Nederlands Zuid-Limburg ligt de ambachtelijke brouwerij De Fontein. Deze is gevestigd in een monumentaal complex in Stein, nabij Sittard, en biedt een sfeervol proeflokaal en terras. Naast het proeven van de vele speciaalbieren die ter plekke gebrouwen worden is het mogelijk om een kijkje te nemen in de brouwerij zelf. Laat je verrassen en neem een proeverij van vier proefglaasjes Fonteinbier! Kijk voor meer informatie op www.brouwerijdefontein.nl

Direct naast de brouwerij ligt het proeflokaal. Dit pand dateert uit 1800 en bestaat uit twee verdiepingen. Vroeger diende het als dierenstal met hooizolder, nu is hier het volledige assortiment van Brouwerij De Fontein te proeven. In de zomer kan je op het terras genieten van de weidse, rustieke omgeving. In de winter is het lekker opwarmen bij de open haard. Naast proeven van de speciale Fonteinbieren kan je ook een hapje eten van de kleine kaart.

Hotel Merici - Sittard

Hotel Merici – Sittard

Dat Sittard een stadje met een rijke geschiedenis is bewijst het viersterrenhotel Merici – een voormalig Ursullinenklooster en één van de zeven monumenten gelegen in het volledig gerestaureerde Kloosterkwartier. Hotel Merici combineert eigentijdse luxe met een duidelijk aanwezige voelbare historie en is gezien zijn unieke ligging en gastvrijheid een plaats die zondermeer inspireert.

Ter Dolen bier

Ter Dolen bier

Abdijbier Ter Dolen – Word helemaal kriek

We sluiten onze bierroute terug af in Belgisch Limburg bij het Middeleeuwse kasteeldomein Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. In deze hypermoderne brouwerij brouwt men het erkend Belgisch Abdijbier Ter Dolen Blond (6,1% – fluweelzacht), Ter Dolen (7,1% – donker en pittig), Ter Dolen Tripel (8,1% – roodblond en fruitig) en Ter Dolen Kriek (4,1% – zoet), het enige abdijkriekbier ter wereld. Tijdens een rondleiding van 45 minuten ontdek je de geheimen van het brouwen en van de geschiedenis van het Kasteel De Dool. Kijk voor meer informatie op www.terdolen.be

Restaurant Innesto

Koen Verjans – Restaurant Innesto

Een afsluitend etentje in restaurant Innesto, het vernieuwde restaurant van Domein De Barrier in Houthalen, mag niet op je route ontbreken. De imposante gebouwen verleenden vroeger onderdak aan een stopplaats voor postkoetsen op de oude baan tussen Luik en Den Bosch. Het complex werd opmerkelijk gerestaureerd en kijkt uit op prachtige tuinen en een patio waar het goed genieten is van de bereidingen van chef Koen Verjans en onderchef Tommy Cavaliere (Eerste Kok ‘Prosper Montagné’ 2012).

Heerlijk tafelen en overnachten in een romantische omgeving, dat kan je tenslotte doen in Hostellerie Mardaga. De 18 ruime viersterrenkamers zijn stuk voor stuk uniek met al het mogelijke comfort en voorzien van standingvol meubilair. Een hotel met een rijk verleden, voor een welverdiende nachtrust.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zuid-Limburg

 

Reviews lezen over Zuid-Limburg

Meer informatie over Zuid-Limburg vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Zuid-Limburg. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Zuid-Limburg

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.