Vijlen, het bergdorpje van Nederland

Dubbele primeur voor Nederland: woensdag 19 juni 2013 is de eerste kennismaking in Europa met het Amerikaanse ozon systeem tijdens de eerste kennisdag wijnbouw in Vijlen van het Wine Institute Northern Europe (WINE), hèt Kenniscentrum voor de Noordelijke Wijnbouw van wijngaardenier en wijnbouwadviseur Stan Beurskens.

Stan Beurskens

Stan Beurskens

Als voorproefje op de komst in 2014 van het wijnkenniscentrum voor de Noordelijke wijnbouw in Vijlen waarvan de bouw inmiddels al goed vordert volgen 50 wijngaardeniers van commerciële wijngaarden uit Nederland en België woensdag 19 juni 2013 de eerste kennisdag in Vijlen. Deze zal plaatsvinden in het bergdorpje Vijlen bij wijngaard St. Martinus.

Innovatie

Onderwerp van de kennisdag op 19 juni a.s. is het gebruik van innovatieve methoden voor in de wijngaard. Hiervoor zijn gerenommeerde internationale sprekers uitgenodigd die onderwerpen behandelen om zo duurzaam en natuurlijk mogelijk (zonder gebruik van bestrijdinsmiddelen) wijn te produceren.

  • Het gebruik van ozon als methode tegen schimmels in de wijngaard en in de wijnkelder door Ir. E. Wilmink (USA). In de USA een doorslaand succes waarvan Vijlen nu in Europa de primeur heeft.
  • Nieuwe rassen en nieuwe klonen van klassieke rassen, de toekomst voor duurzame wijnbouw? Dr. V. Joerger (Duitsland).
  • Weerstations en modellen de toekomst voor onze wijnbouw sector? M. Kockelkoren (Verdict), Ir. S. Beurskens.

Wijnkenniscentrum

Het eerste deel van het duurzame kenniscentrum wordt in september opgeleverd. In het innovatieve gebouw – de nieuwbouw komt grotendeels onder de grond te liggen; de enige bouwlaag boven het maaiveld krijgt een dak dat wordt bedekt met aarde – wordt theorie door onderzoek en kennis aan de praktijk gekoppeld. Hierdoor kunnen naast wijnliefhebbers die meer willen weten over wijn, ook de wijnbouwers en wijnmakers uit het noorden van Europa beschikken over hun eigen wijnkenniscentrum waar adviezen ingewonnen kunnen worden over de verbouwing en productie van wijn. Bovendien kan de wijn uit het eigen domein St. Martinus uit Vijlen worden geproefd die al tientallen internationale prijzen heeft gewonnen.

Stan Beurskens

Oprichter van het kenniscentrum is Stan Beurskens, wijnmaker, adviseur en wijnwetenschaper o.a. verbonden aan de Landbouw Universiteit in Wageningen en het wijnbouwinstituut in het Duitse Freiburg. Daarnaast adviseert hij tientallen wijnproducenten uit Nederland en België en vinificeert hij voor verschillende Limburgse wijngaarden hun wijn. Ook wijnboeren uit de nieuwe wijngebieden aan de andere kant van de wereld, zoals Tasmanië maken gebruik van zijn diensten. Het vakblad Perswijn presenteerde hem in 2011 als wijnman van het jaar.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Vijlen

 

Reviews lezen over Vijlen

Meer informatie over Vijlen vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Vijlen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Vijlen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.