‘Gelderland: mooiste waterkant van Nederland’

Er is geen provincie in Nederland waar zoveel grote rivieren door stromen als Gelderland. Dat daar van te genieten valt maakt het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) deze zomer duidelijk met de campagne ‘Gelderland: de mooiste waterkant van Nederland’. Toerist én inwoner worden verleid tot varen, fietsen, struinen en wandelen langs de Waal, Rijn, Maas, Linge, het Pannerdensch kanaal en de IJssel. Bijzondere troef is een pendelboot, die van 2 juli tot 17 september op dinsdagen vaart tussen Nijmegen, Arnhem, Emmerich en Rees (D). Deze extra service maakt volop nieuwe combinaties mogelijk met fietsen, wandelen, cultuur- en stadsbezoek. Een gratis VVV-boekje staat vol leuke tips voor uitstapjes en biedt 48 kortingsbonnen voor onderweg. Op www.geldersestreken.nl/rivieren vindt men alle informatie.

gelderland-mooiste-waterkant-van-nederland

18 juni start het rivierenproject officieel in Doornenburg, met de doop van de pendelboot tijdens een feestelijk en informatief programma voor partners en pers.

Ambitie

Gelderland wordt vaak meer geassocieerd met heuvels, bossen en heidevelden dan met het blauw van de rivieren. Maar juist in het blauw schuilt goud. De rivieren bieden een prachtig en ontspannen landschap, en staan voor een schat aan verhalen: van de Waal die de Noordgrens was van het Romeinse Rijk, tot operatie Market Garden in W.O II, kunstenaars die zich laten inspireren door de rivieren, en de nog steeds actuele strijd tegen het watergeweld.

RBT KAN wil met het thema rivieren meer mensen uit de regio en de rest van Nederland, maar ook uit Duitsland trekken, vooral 50 plus-publiek én gezinnen. De campagne beoogt groei van het aantal bezoekers aan Gelderland: dagtoerisme én meerdaags verblijf.

In de campagne ‘Gelderland: de mooiste waterkant van Nederland’ duidt ‘mooiste’ natuurlijk op de bekoring van het water en het rivierlandschap. Maar ‘moois’ slaat ook op de mooie historische steden aan de waterkant (zoals Nijmegen, Doesburg, Arnhem en Batenburg), en op de aanwezigheid van vele kastelen, monumenten, musea en attracties.

Toeristische pendelboot

Van 2 juli tot en met 17 september maakt een toeristische pendelboot iedere dinsdag hop-on-hop-off vaartochten over de Waal en de Rijn. Drie boten varen dan vanaf Arnhem, Nijmegen en Rees(D). Ze hebben onderweg als halteplaatsen Emmerich (D), Tolkamer, Millingen aan de Rijn en Doornenburg, en maken in totaal 24 stops. Vanaf de boot, of naar de boot toe, kun je tal van fietstochten maken via het knooppuntennetwerk, of struinen langs de uitwaarden. Maar ook een bezoek aan topattracties als Fort Pannerden, Kasteel Doornenburg en Buitengoed De Panoven behoort tot de opties. Net als een combinatie met museumbezoek, shoppen of een lunch in steden en stadjes aan de waterkant. De pendelboot kan men reserveren via VVV-kantoren in Arnhem, Nijmegen, Huissen en Tolkamer en via de drie reders die de service in gezamenlijkheid uitvoeren: Rederij Witjes, Personenschiffahrt Rees en Rederij Tonissen. Aan boord verkoopt men tickets. De fiets kan mee.

Nieuwe paden voor wandelaars & Apps voor fietsers

De toeristische promotiecampagne is Gelderland-breed. Naast tal van bestaande fiets- en wandelklassiekers langs de rivieren (o.a. (delen van het) Pieterpad, Maarten van Rossumpad, Lingepad, Streekpad Nijmegen, Hanzestedenpad, fietsroutes Rondje Pontje en Verdronken dorpen) zijn er zes nieuwe struinommetjes langs de Maas, Waal en het Pannerdensch Kanaal (Mook, Heumen, Niftrik, Doornenburg, Herwen en Duiven). Ook kan wandelpubliek genieten van zes nieuwe boerenpaden in het Land van Maas en Waal (Overasselt, Deest, Puiflijk, Horssen, Beneden Leeuwen en Ewijk). Twee fonkelnieuwe Apps presenteert het RBT KAN op 18 juni: de Verdronken dorpen route West en Oost, waarin Omroep Gelderland/RTL4-weervrouw Margot Ribberink, fietsers meeneemt in de fascinerende geschiedenis van het rivierenland: de eeuwige strijd met het water, wonen en werken aan de rivier, kunstenaars en het water. Men kan de Apps vanaf 18 juni downloaden via www.geldersestreken.nl/rivieren.

Kortingsbonnenboekje en inspiratiekaart

Een gratis VVV-boekje vol tips voor varen, wandelen, fietsen en struinen – en combinatiemogelijkheden- maakt het publiek enthousiast om naar de waterkant te komen. Dankzij samenwerking met toeristische ondernemers profiteert men van 48 voordeelbonnen, die men onderweg in de regio Arnhem Nijmegen kan gebruiken. Bonnen voor korting op eten & drinken aan de rivier, overnachten, voor bezoek aan een fort, kasteel of museum, of een gratis kopje koffie aan boord van de pendelboten.

Het voordeelbonnenboekje wordt in een hoge oplage verspreid via VVV’s in de regio Arnhem Nijmegen, via ondernemers, en op de pendelboten die op dinsdag varen. Net als een gedrukte inspiratiekaart met tal van leuke ideeën voor een aantal uren of een dag uit aan de Gelderse waterkant.
Meer informatie is vanaf 18 juni te vinden op www.geldersestreken.nl/rivieren.

Initiatief

Het project – een initiatief van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem en Nijmegen – is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Stadsregio Arnhem Nijmegen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De pendelboot is een experiment voor de duur van een jaar, de ambitie is de bootservice te continueren, als welkome en zinvolle aanvulling op de vele vaarponten op de Gelderse rivieren.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Gelderland

 

Reviews lezen over Gelderland

Meer informatie over Gelderland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Gelderland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Gelderland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.