Jaar van de Stolp, Noord-Hollands landschap

Noord-Holland en de stolp. De ‘piramide van de polder’ is het icoon van het Noord-Hollands landschap. Er staan zo’n 5.500 stolpen van Texel tot in de Haarlemmermeer. Ondanks de grote waardering voor dit agrarisch erfgoed staat het voortbestaan van de stolp onder druk. 2013 staat daarom in het teken van de stolp. Fietsroutes, verhalen, een symposium en digitale ontsluiting van stolpen in de Streetmuseum-app leiden bewoners, bezoekers en bewonderaars van het Noord-Hollands landschap en erfgoed langs de stolpen. Het fietsrouteboekje is vanaf 17 mei verkrijgbaar. De activiteiten in het Jaar van de Stolp worden mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de provincie Noord-Holland.

hoogwoud-fietsroute

De piramidevormige daken van de stolpboerderijen markeren al eeuwen de polders en dorpen van Noord-Holland en geven de provincie een eigen, herkenbaar silhouet. Met de schaalvergroting in de landbouw werd de stolp te klein. Het boerenbedrijf groeide en werd in nieuwe, grote schuren ondergebracht. Stads- en dorpsuitbreidingen en aanleg van wegen deden de rest. Vele stolpen werden gesloopt. De meeste van de overgebleven stolpen kregen een woonfunctie. Op 5 juli organiseren Cultuurcompagnie Noord-Holland, WZNH en Boerderijenstichting Noord-Holland in Hoogwoud een symposium over het voorbestaan van de stolp bekeken vanuit mogelijkheden van herbestemming, nieuwe functies, gemeentelijke regelgeving en monumentenzorg. Ook het programma Herbestemming NH staat dit jaar in het teken van de Stolp. Op 30 mei vindt de Kick-off plaats in de stolp “Bij Max” in Den Oever.

Fietsroutes

Voor bewoners en bezoekers van Noord-Holland zijn drie speciale stolpen fietsroutes rond Hoorn, Medemblik en Schagen samengesteld. Het fietsrouteboekje geeft achtergrond informatie over de stolpen en is net als de UITwaaier, de zomeragenda van Noord-Holland, verkrijgbaar bij de bibliotheken, boekhandels, musea, VVV’s en campings in Noord-Holland. Voor meer informatie en de afhaaladressen kijk op www.jaarvandestolp.nl. De fietsroutes zijn ook te bekijken op www.oneindignoordholland.nl, het verhalenplatform dat het cultureel erfgoed in Noord-Holland zichtbaar en toegankelijk maakt.

Activiteiten Jaar van de Stolp

Op 5 juli start de tentoonstelling Stolp in beeld in het Centrum voor Kunst en Erfgoed aan de Bergerweg 1 in Alkmaar over de historie, de indeling en de types van de stolp. (t/m 18 augustus). In het themajaar volgen verder een stolpenexcursie, een publicatie over de bijzondere dakpan-kapbergen, een stolpenleskist voor scholen, een wandeling langs stolpen in juni, toelichting van architecten hoe een stolp duurzaam bewoond kan worden met behoud van de oorspronkelijke bouwstijl, een fietsroute aangevuld met proeverijen en belevenissen op het erf en in de boomgaard en de uitbreiding van de Streetmuseum App met historische beelden en verhalen van 50 stolpen. Actuele informatie over de activiteiten is te vinden op www.jaarvandestolp.nl.

Partners

De provincie Noord-Holland vraagt met het Jaar van de Stolp aandacht voor de stolpboerderij die de identiteit van het Noord-Hollandse landschap bepaalt. De provincie stimuleert de herbestemming van erfgoed en steunt initiatieven die historische panden weer toegankelijk maken voor een breed publiek. Samen met Cultuurcompagnie Noord-Holland geeft de Boerderijenstichting Noord-Holland, inhoud aan het landelijke Jaar van de Boerderij: het Jaar van de Stolp. De Boerderijenstichting Noord-Holland zet zich in voor behoud van de stolp met voorlichting, advisering op locatie over herbestemming en indeling, stolpenexcursies en de Boerderijen Beeldbank: www.boerderijenstichting.nl.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Noord-Holland

 

Reviews lezen over Noord-Holland

Meer informatie over Noord-Holland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Noord-Holland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Noord-Holland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.