Festival Op de Bres: Drukte en stilte verbeeld

Tijdens het Pinksterweekend (18 t/m 20 mei) vindt de derde editie van cultureel Festival Op de Bres plaats op vijf forten in Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk. Het Unesco Werelderfgoed Stelling van Amsterdam als podium voor muziek, theater, film en meer voor het hele gezin. Naast Fort bij Veldhuis, Fort aan den Ham en Fort aan de Krommeniedijk zijn ook de forten Zuidwijkermeer en St. Aagtendijk te bezichtigen voor publiek. Op dit laatste fort verzorgen studenten van de Reinwardt Academie uit Amsterdam, in samenwerking met Stichting Fortpop, het programma vol muziek. Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie opent op 18 mei Festival Op de Bres en de QR-route Stelling van Amsterdam op Fort aan den Ham.

Publiek bij Vloedgolf Mascha Dammers

Publiek bij Vloedgolf Mascha Dammers

Razen en rust

De festivallocaties bevinden zich in een druk gebied. Auto’s razen aan de fronten van de forten voorbij op de A9 en de Provinciale weg. Vliegtuigen komen regelmatig over. Aan de achterzijde van de forten, de keelzijde, heerst rust en de stilte van de natuur. Hier kan men wandelen, fietsen en kanoën. Drukte en stilte, snel en langzaam en front en keel vormen een rode draad door het festival. Het festivalgebied is, dankzij de verbindingsweg tussen de forten, zeer goed te befietsen.

Oproep community-theatervoorstelling

Onder regie van Theater Kever voeren omwonenden van Fort bij Krommeniedijk de theatervoorstelling De legende van Knikkebeen uit. Het verhaal duikt de geschiedenis in van Café Knikkebeen, de plek waar soldaten van het fort vroeger hun vertier zochten. De oude eigenaresse vertelt over de tijd dat het fort bemand was en over het liefdesverhaal, dat het fort al bijna 100 jaar verborgen houdt. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via (06) 45 44 05 42 of delegendevanknikkebeen@gmail.com. Iedere inzet is van harte welkom. Ervaring is niet vereist, enthousiasme staat voorop!

Greep uit festivalprogramma

Theatervoorstelling W8cht van de Waterlanders is een prikkeling voor de zintuigen. Rondom het fort is voortdurend geluid en beweging van auto’s, treinen en vliegtuigen. In deze kakofonie ligt een stille betonnen kolos op een eiland. De voorstelling is een concert en theaterstuk ineen, met het fort als klankkast. Verder presenteert danstheater AYA de dansvoorstelling Trip into Darkness, er kan getekend worden bij Campaign for Drawing via een ‘papieren aanval’, en er zijn rondleidingen, workshops en bierproeverijen. De kleinsten kunnen meedoen aan het Klieder Kladder Café en forten bouwen. Kijk voor het hele programma, kaartverkoop, bereikbaarheid op www.stellingvanamsterdam.nl. Fietsen kunnen tijdens het Pinksterweekend voor € 6,– mee in de trein, of zijn er OV-fietsen te huren op station Beverwijk, Uitgeest, Heemskerk of Krommenie- Assendelft.

QR-route UNESCO Werelderfgoed

Op 18 mei wordt ook de QR-route Stelling van Amsterdam gelanceerd. De QR-codes zijn te vinden op informatieborden bij de forten en batterijen. Met een smartphone kunt u de codes scannen waarna het verhaal over het object te lezen is. De route is onderverdeeld in verschillende ‘fronten’, een verzameling van forten, batterijen, sluizen en liniedijken die samen een ruimtelijk verdedigingssysteem vormden. De festivallocaties liggen in het zogenaamde Noordwestelijk front van de Stelling.

Stelling van Amsterdam

De verdedigingslinie, gebouwd tussen 1880 en 1914, ligt in een cirkel om de hoofdstad om de vijand buiten te houden en staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam om haar militaire en cultuurhistorische geschiedenis, waterstaatkundig vernuft én natuurwaarden, behouden voor de toekomst. In opdracht van de provincie Noord-Holland organiseert Cultuurcompagnie Noord-Holland jaarlijks publieksevenementen zoals de Seizoensopening, Festival Op de Bres en Stellingmaand.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.