Renaissance op toeristisch voetstuk in Lorraine

De Franse regio Lorraine richt haar vizier dit jaar mede op liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis. Om de grote invloed die de renaissance periode op deze streek heeft gehad te herdenken, worden rond dit thema dit jaar rond zo’n honderd tentoonstellingen, festiviteiten en evenementen georganiseerd. Middelpunt van het themajaar is de stad Nancy waar vanaf 4 mei tot en met september veel Renaissance activiteiten plaatsvinden maar ook Metz, Bar-le-Duc, Saint-Mihiel, Toul, Marville en Vic-sur-Seille profileren zich dit jaar als renaissance bestemming bij uitstek. Onder de hoogtepunten de tentoonstelling ‘De Herfst van de renaissance, van Arcimboldo tot Caravaggio’ in het museum voor Schone Kunsten van Nancy, historisch straattheater met kostuums in het weekeind van 18 en 19 mei, de 16e editie van Festival RenaissanceS in Bar-le-Duc en de tentoonstelling ‘Un Nouveau Monde – Geboorte van het moderne Lorraine’ in het Musée Lorrain in Nancy. Nadere informatie over Lorraine en het themajaar op www.toerisme-lorraine.eu en www.renaissancenancy2013.com.

Château Renaissance de la Varenne

Château Renaissance de la Varenne

Nancy – renaissance stad par excellence

De tentoonstelling ‘L’Automne de la renaissance’ in het museum voor Schone Kunsten van 4 mei tot 4 augustus is opgesteld in samenwerking met het Louvre museum in Parijs. Een honderdtal meesterwerken van belangrijke artiesten uit Europa, waaronder Giuseppe Arcimboldo, Bartholomeus Spranger, Pierre Paul Rubens, Hannibal Carrache, Federico Barocci, Nicolas Hilliard, El Greco, Hans von Aachen, Caravage, Jacques Bellange en Jacques Callot worden tentoongesteld. De tentoonstelling opent 4 mei en loopt tot 4 augustus. Op de gevels van vijf markante gebouwen aan het Stanislasplein in het centrum van Nancy wordt iedere avond een spectaculaire renaissance klank en lichtspel geprojecteerd. Van 15 juni tot 15 augustus om 22.45 uur, en van 16 augustus tot 15 september om 22.00 uur. Ook zijn er in de omgeving verschillende kastelen te bezoeken waaronder het kasteel van Fléville, een meesterwerk van de renaissance.

Bar-le-Duc

Een wandeling door het centrum van Bar-le-Duc brengt je terug in de glorietijd van de renaissance. De stad organiseert tientallen festiviteiten in het kader van het themajaar. De periode herleeft ieder jaar in optima forma tijdens het Festival RenaissanceS van 5-7 juli wanneer een bonte verzameling van troubadours, toneelgezelschappen en artiesten zorg dragen voor straattheater, circusacts en muziekoptredens. Een bezoek aan deze renaissance plaats is niet af zonder de kerk Saint Etienne te bezoeken met de meesterwerken Calvaire en Transi van de renaissance beeldhouwer Ligier Richier. Zie ook www.festivalrenaissances.com. Ook in de omgeving van Bar-le-Duc zijn meerdere renaissance kastelen en monumenten te bezichtigen, waaronder Château Renaissance de La Varenne in Haironville.

Toul

Van 7 juni tot 15 september ademt Toul ook een en al renaissance atmosfeer uit met als speerpunt de twee renaissance kapellen van de kathedraal Saint-Etienne de Toul. Voor het programma zie www.toul.fr/renaissance.

Leuk voor kinderenCaravaggist

Caravaggio en Saint-Jerome zijn altijd van grote invloed geweest op het werk van de Franse barokschilder Georges de la Tour die zijn hele leven in Lorraine doorbracht. In het Georges-de-La-Tour museum in Vic-sur-Seille vindt van 1 september tot en met 31 december de tentoonstelling ‘Saint-Jerome en Georges de La Tour’ plaats.

Bereikbaarheid

De regio Lorraine ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan Luxemburg, Duitsland en ligt tussen de Franse regio Champagne-Ardennen en de Elzas. De afstand van Amsterdam naar Metz is 476 km en goed bereikbaar via Antwerpen en Luxemburg. Ook met de trein is de streek goed bereikbaar: met een overstap op de TGV Est Europeén via Parijs liggen steden als Metz, Nancy en Épinal op zo’n anderhalf uur verwijderd.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Lorraine

 

Reviews lezen over Lorraine

Meer informatie over Lorraine vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Lorraine. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Lorraine met Skyscanner

Kaart van Lorraine

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.