Iittala haalt Aalto naar Glasblazerij Nederland

Om te zien hoe een Aalto vaas wordt geblazen, hoef je niet naar Finland te reizen, want Iittala haalt Aalto naar het Nationaal Glasmuseum Leerdam. Tijdens Aalto Live! van 10 – 12 mei (Hemelvaart weekend) kan iedereen bij de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam live zien hoe een Aalto vaas wordt geblazen. Finse meesterglasblazers uit de Iittala fabriek maken in samenwerking met glasblazers uit Leerdam dit meest iconische glazen object ter wereld.

Iittala-glasmuseum-leerdam

De rijke historie van Iittala

De glasblaastraditie van het Finse designmerk Iittala, begon in 1881 in het gelijknamige plaatsje in het zuiden van Finland. Vandaag de dag staat Iittala voor kwalitatief en tijdloos design, met in het hart van de collectie nog altijd het glaswerk. Zo worden de beroemde Aalto vazen nog steeds met de mond geblazen in de glasfabriek in Iittala. De Aalto vaas, die in niets op iets anders lijkt, legde de basis voor tijdloos design. Vergeleken met de decoratieve objecten in die tijd liet de eenvoudige en toch organische vorm van deze vaas in 1936 een revolutionaire wind waaien. Sindsdien is de vaas uitgegroeid tot een icoon van Fins design en één van ’s werelds beroemdste glazen objecten. Er zijn 7 vaklieden, 12 werkstadia, 1100°C en 30 uren nodig om één enkele vaas te maken. Elke vaas wordt in Iittala, Finland met de mond geblazen door een speciaal team van vakkundige professionals. De vaklieden zijn met trots vervuld en doen er alles aan om de onconventionele vorm tot leven te brengen. De Aalto vazen worden stuk voor stuk gemaakt, niet gefabriceerd.

De Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum Leerdam

In de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum laten glasblazers dagelijks zien hoe glazen objecten zoals schalen en vazen worden geblazen. In een historische houtloods komen ambacht en experiment samen, wordt kunst op ambachtelijke wijze gemaakt. En belangrijker nog: het publiek kan dagelijks meegenieten vanaf een tribune, met een voorlichter die uitlegt wat de glasblazers doen. Want glasblazen lijkt eenvoudig, maar het is verdraaid moeilijk. Het is een fascinerend schouwspel: het rollen en zwaaien van de blaaspijp en het hoog aangeven van een nieuwe klomp glas van de ene pijp naar de andere vormen de rituelen van een oud maar toch zeer actueel ambacht. De roodgloeiende ovens vormen een perfect decor voor een schouwspel dat het publiek altijd boeit.

Iittala-glasmuseum-leerdam-1

Aalto Live!

Deze Glasblazerij is een logische locatie voor Aalto Live! Iittala en de Glasblazerij hebben veel overeenkomsten. Iittala is de glasstad van Finland en Leerdam is de glasstad van Nederland. Leerdam en glas zijn al zo’n 250 jaar met elkaar verbonden. De Glasblazerij maakt met het Glasmuseum deel uit van het Nationaal Glasmuseum. Tijdens het weekend van Aalto Live! zijn in het Glasmuseum 7 verschillende tentoonstellingen te bezichtigingen. Kijk voor de actuele agenda op www.nationaalglasmuseum.nl.

Tijdens Aalto Live! kan iedereen genieten van een stukje Iittala vakmanschap live. Vanaf een tribune in de Glasblazerij kan worden bewonderd hoe Finse meesterglasblazers uit de Iittala fabriek in samenwerking met de glasblazers uit Leerdam de Aalto vaas tot leven blazen. De unieke Aalto vazen, die in een houten mal op de werkvloer worden gemaakt, zijn nadien te koop in de Iittala winkel in Utrecht.

Extra informatie

Alleen tijdens het weekend van 10-12 mei is de,
speciaal voor Aalto Live! 2013 geproduceerde,
unieke tweekleurige Aaltovaas 120mm watergroen/opaal
verkrijgbaar in een genummerde en gelimiteerde
oplage van 500 exemplaren voor € 89
(normale Aalto duo vaas 120mm € 119).

Locatie:

Glasblazerij, Zuidwal, Leerdam 0345 – 614 960
www.nationaalglasmuseum.nl

Vrijdag 10 t/m Zondag 12 mei 2013 van 10.00 – 17.00 uur

Volwassenen € 7,00
CJP en kinderen 6-12 jaar € 5,50
Kinderen tot 6 jaar gratis
Museumkaart gratis

Speciaal tijden Aalto Live! is er een pendulbusje tussen het Glasmuseum en de Glasblazerij.

Een combikaart voor de Glasblazerij en het Glasmuseum € 12,00
Glasmuseum, Lingedijk 28
Leerdam 0345 – 614 960
www.nationaalglasmuseum.nl
www.iittala.com

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Leerdam

 

Reviews lezen over Leerdam

Meer informatie over Leerdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Leerdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Leerdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.