Unieke familieroute in het Airborne Museum

Geschiedenisdetectives Tom & Katja zijn op zoek naar de spannende geschiedenis van Gelderland! “Kijk mam, daar zijn Tom en Katja! Hier kunnen we samen een familieroute doen!” Dat is wat het Gelders Erfgoed en regionale Bureaus voor Toerisme in Gelderland hopen te bereiken bij jeugdige bezoekers. Samen rollen zij het project ‘Beleef de Spannende Geschiedenis’ uit naar heel Gelderland. Als onderdeel van dit project presenteerden de Gelderse jeugdambassadeurs Tom & Katja zich op woensdag 3 april in het Airborne Museum ’Hartenstein’. Ze overhandigden Renkums burgemeester Jean Paul Gebben het eerste exemplaar van de familieroute ‘Tom & Katja, geschiedenisdetectives in het Airborne Museum’.

tom-en-katja-spannende-geschiedenis-gelderland-airborne-museum

Met een route vol ‘onderzoeksgadgets’, spannende games en opdrachten gaan gezinnen op onderzoek door het Airborne Museum. De familieroute is ontwikkeld door het Airborne Museum met ondersteuning van de gemeente Renkum. De personages Tom & Katja van kinderboekenschrijver Rob Buiskool staan model voor de Gelderse jeugdambassadeurs. In 2013 laten Tom en Katja steeds vaker hun gezicht zien. Op www.spannendegeschiedenis.nl en in andere routes nemen zij jeugdige bezoekers en hun (groot) ouders mee naar bezienswaardigheden die voor kinderen echt interessant zijn.

Tom & Katja familieroute in het Airborne Museum

Aan de hand van een speciale routing en met behulp van spannende ‘onderzoeksgadgets’ nemen Tom en Katja de familie mee door het Airborne Museum. Wat is er gebeurd op deze historische plek? Er wordt getuurd door de stereokijker, een parachutegame gespeeld, een soldatenuitrusting bij elkaar gezocht en geluisterd naar de verhalen van veteranen en burgers. Samenwerking met het hele gezin en inzet van ieders kwaliteiten zijn van groot belang. In de Airborne Experience, waar de Slag om Arnhem echt tot leven komt, wordt alle opgedane kennis getest met een eindgame. Pak je zaklamp er maar bij! Families kunnen de route vanaf april ondernemen in het museum, ze hoeven zich niet vooraf aan te melden en er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Rob Buiskool

Tom en Katja zijn voor veel kinderen al bestaande personages. Ze spelen de hoofdrol in drie kinderboeken van de Arnhemse schrijver Rob Buiskool; ‘Het Mysterie van Negen’, ‘Het Mysterie van het Meesterwerk’ en ‘Het Mysterie van de Magister’. Als moderne geschiedenisdetectives bewijzen Tom & Katja dat geschiedenis alles behalve saai is. Eerder doken ze al op in het Vakantie Doeboek over het festival Gelegerd in Gelderland en in een musical voor achtste groepers die de basisschool verlaten.

Vervolg

In de loop van 2013 komen de jeugdambassadeurs Tom & Katja steeds vaker in beeld. Op de vernieuwde website www.spannendegeschiedenis.nl prijzen zij bezienswaardigheden, routes en arrangementen aan die speciaal voor kinderen interessant zijn. Ook verschijnen er nieuwe routes waarin zij kinderen meenemen langs de Gelderse cultuurhistorie. De opzet van de familieroute in Airborne Museum ‘Hartenstein‘ is een voorzet voor andere musea. De initiatiefnemers stellen de opzet en ervaringen beschikbaar voor andere musea in Gelderland.

Spannende Geschiedenis

Het Gelders Erfgoed en de regionale bureaus voor toerisme in Gelderland rollen Beleef de Spannende Geschiedenis in 2013 en 2014 uit naar heel Gelderland. Met 120 nieuwe locaties komen ook pakkende thema’s zoals de prehistorie en de Koude Oorlog aan bod. De nieuwe plekken worden op www.spannendegeschiedenis.nl voorzien van audio, video, arrangementen en andere tips voor een langer verblijf. Markeringen laten ‘passerende’ toeristen en recreanten weten dat op een plek bijzondere informatie verkrijgbaar is. Tom & Katja prijzen op de website locaties aan die echt de moeite waard zijn voor kinderen van 8 tot 14 jaar en hun (groot)ouders en verzorgers.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Oosterbeek

 

Reviews lezen over Oosterbeek

Meer informatie over Oosterbeek vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Oosterbeek. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Oosterbeek

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.