Nationaal Glasmuseum: Tale Telling Glass

Zij past in het rijtje belangrijkste Nederlandse glaskunstenaars, zoals Floris Meydam en Willem Heesen, maar haar rol is al die jaren onderbelicht gebleven. Haar ontwerpen zijn anders dan het typische Leerdamse glas dat strak en sober is. Brigitte Kleyn-Altenburger heeft dan ook een eigen stijl en een eigen techniek om glas te etsen. Vijftig jaar geleden komt zij uit Oostenrijk naar Nederland en verrijkt de Leerdamse glaskunst met haar bijzondere genre. In deze overzichtstentoonstelling zijn voor het eerst zowel haar levendige en aansprekende (ontwerp)tekeningen als haar glaswerk bijeengebracht onder één dak!

brigitte-kleyn-altenburger-nationaal-glasmuseum-leerdam

Brigitte Kleyn-Altenburger

Altenburger werkt vanaf 1963 enkele jaren als ontwerpster op de Leerdamse glasfabriek. Later zet ze in het nabijgelegen Asperen een eigen atelier op. Ze specialiseert zich in gegraveerd en geëtst glas. Haar etstechniek is uniek in Nederland. Bovendien ontwikkelt ze in de loop der jaren een hoogst individuele en herkenbare beeldtaal. Altenburger specialiseert zich in gegraveerd en geëtst glas, vaak unieke stukken die worden vervaardigd voor een speciale gelegenheid. In tegenstelling tot de strakke, moderne Leerdamse traditie zijn haar werken te herkennen aan hun rijke en vrije bewerking.

Altenburger combineert naar hartelust etsen, slijpen en graveren tot sprookjesachtige en speelse beelden. Het zijn de vrolijke, vrije en zwierige jaren zestig, met alle ruimte voor het experiment. Ook vaste Leerdamse ontwerpers als Floris Meydam en Willem Heesen wagen zich aan gravures en slijpsels. Vrouwen en meisjesfiguren zijn bij alledrie een geliefd onderwerp. Toch zijn de decoraties van Altenburger anders van stijl. Haar dames zijn niet zomaar figuurtjes, het zijn personages in een eigen wereld, die bol staan van de kleine details. Ze zien eruit alsof ze zo van het glas af kunnen springen. Het zijn een soort illustraties bij verhalen die nog niet bestaan, verhalen die de kijker zelf mag schrijven.

Als Altenburger in 1967 voor zichzelf begint, neemt ze die bijzondere stijl en techniek mee naar haar eigen atelier. Haar beelden leiden nu echt hun eigen leven, ze zijn geen versieringen meer. Brigitte Altenburger vertelt steeds bewuster verhalen in glas. Of beter gezegd, ze zoekt samen met haar toeschouwer naar verhalen. Ze verbindt haar diepe liefde voor de natuur met symbolische en archetypische motieven: dingen die je niet direct ziet, maar die je telkens weer tegenkomt in bijvoorbeeld de mythologie.

Leerdam is altijd dichtbij gebleven. Ze woont en werkt nog steeds in Asperen, op een steenworp van de glasfabriek. En in de omgeving zijn haar ontwerpen terug te vinden, zoals de ramen van de ABN-AMRO vestiging op het Dr. Reilinghplein in Leerdam.

Expositie

6 april t/m 22 september 2013
Opening op 5 april 2013

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Leerdam

 

Reviews lezen over Leerdam

Meer informatie over Leerdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Leerdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Leerdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.