ANVR tevreden met aanpakken Ryanair

De ANVR juicht eerlijke concurrentie toe. De overkoepelende reisbrancheorganisatie is daarom tevreden met het aanpakken door de ConsumentenAutoriteit van Ryanair voor de overtredingen die deze luchtvaartmaatschappij heeft gemaakt. 

De ANVR heeft in de afgelopen jaren diverse malen klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie, omdat alle voorzienbare en onvermijdbare, verplichte kosten in de reissom moeten zijn inbegrepen. Ook werd bij de ConsumentenAutoriteit aangedrongen op het aanpakken van deze oneerlijke handelspraktijken. 


ryanair-bestraft-door-reclame-code-commissie

Misstanden

Er zijn echter nog meer praktijken van Ryanair die naar opvatting van de ANVR aangepast moeten worden. Zo is het vermijden van het automatisch kopen van een reisverzekering op de website van deze airline onduidelijk en weinig transparant. In oktober kwam dit al uitgebreid aan de orde in het programma ‘Kassa’. Sindsdien zijn aanpassingen gedaan aan de website, maar het blijft weinig transparant. 


Europese Parlement

Reden genoeg voor Europarlementariër Corien Wortmann om hierover vragen te stellen in het Europese Parlement. Op 5 maart heeft zij hierover vragen gesteld aan de Europese commissie.
ANVR Frank Oostdam:

ANVR reisondernemingen willen een eerlijk speelveld waarbinnen reisproducten worden aangeboden. Wij vinden het prima dat overtreders worden aangepakt. De EU-regels eisen een helder en transparant boekingsproces. Het is daarom goed dat op Europees niveau dit verder wordt opgepakt.

Reactie Ryanair

Ryanair heeft inmiddels laten weten bezwaar te gaan aantekenen tegen de beslissing. Zo zegt Robin Kiely, hoofd communicatie van Ryanair:

Het besluit van de Nederlandse Consumentenautoriteit zit boordevol fouten. Ryanair zal tegen deze ongegronde beslissing bezwaar aantekenen en bevestigt dat zijn website volledig voldoet aan alle EU- en Nederlandse regelgeving omtrent consumentenbescherming.

Comments are closed.