Nieuw: Online chatten met VVV Veluwe

Vanaf heden is het voor toeristen en recreanten mogelijk contact op te nemen met het informatiecentrum VVV Veluwe! Via verschillende websites kunnen bezoekers middels een beeld- en geluidsverbinding contact leggen met VVV-medewerkers. De zogenoemde ‘Virtuele VVV’ is geopend op werkdagen van 09:00-17:00.
chatten_VVV_Veluwe

Voordelen

De consument verwacht dat informatie altijd en overal gratis beschikbaar is. Het internet biedt kansen om aan deze verwachtingen te voldoen. De ‘Virtuele VVV’ combineert de voordelen van internet met persoonlijk contact. De klant kan vanaf iedere locatie met een computer of laptop live en persoonlijk contact leggen met een VVV-medewerkster. Ook chatten is mogelijk. Bijvoorbeeld als men geen microfoon en/of camera beschikbaar heeft om een beeld- en geluidsverbinding te maken.

Nominatie Citymarketing Stimuleringsaward

De afgelopen dagen is al informatie verstrekt aan consumenten uit Berlijn, Australië en diverse plaatsen in Nederland. Het initiatief ‘Virtuele VVV’ heeft een top 3 nominatie gehaald voor de citymarketing stimuleringsaward. Deze award wordt uitgereikt aan nieuwe initiatieven die het verdienen te worden uitgevoerd.

Social media

Het informatiecentrum VVV Veluwe is ook per telefoon en per e-mail bereikbaar. Daarnaast volgen de medewerkers de ontwikkelingen op social media en reageren actief op berichten. Hierbij richten de medewerkers zich voornamelijk op informatie aan consumenten over de Veluwe en dorpen en steden zonder een eigen VVV-vestiging.

Op dit moment kunnen bezoekers contact leggen met de ‘Virtuele VVV’ via de sites:

Comments are closed.