Oman: Paradijs voor duikers

Met een kustlijn van maar liefst 3165 kilometer biedt Oman een grote diversiteit aan duikgebieden. Het land kent drie grote duikregio’s: Musandam in het noorden, Dhofar in het zuiden en de kust in de buurt van de hoofdstad Muscat.
plongeur et tortue verte

Aan de rand van de hoofdstad Muscat

In Muscat zijn stille getuigen van een eeuwenoude geschiedenis te vinden. Een ontdekking van deze culturele rijkdom in combinatie met duiken in de azuurblauwe wateren biedt mogelijkheden voor een gevarieerde vakantie. Er is een groot aantal duikmogelijkheden. Zo is er het Oman Dive Center, uitgerust met een spoelruimte, winkel, klaslokalen, EHBO ruimte, douches, toiletten en kleedkamers. Men kan er PADI-cursussen volgen in een duikzwembad onder leiding van ervaren instructeurs. Er ligt een twintigtal duikplekken op dertig minuten varen van het centrum. In de buurt van Muscat kan men ook duikexcursies maken naar het A Munnassir wrak, een gezonken marine boot van 84 meter lang, op een diepte van 30 meter. Er zijn ook georganiseerde duikexcursies naar het eiland Fahal en naar de eilandengroep Daymaniyat, respectievelijk 45 minuten en één uur varen van de hoofdstad. De Muscat duikregio staat bekend om de begroeide riffen en steile drop-offs in een stroomluwe duikomgeving.

Fjordduiken in Musandam

In het hoge noorden van Oman ligt het schiereiland Musandam. De hoofdplaats van de regio is Khasab. Het gebied is een unieke duikbestemming, omdat de fjorden rond het schiereiland 25 duikplaatsen kent, bekend om hun rijke fauna en flora en ongeschonden koraalriffen. In de wateren rondom Musandam komen schildpadden, roggen, naaktslakken, dolfijnen, barracuda’s en tientallen andere vissoorten en zeedieren voor. De topspots voor duikers zijn Deep Purple en No Palm Beach. In Khasab zijn er diverse accommodaties en nabij de duikbasis Extra Divers Musandam kan men overnachten in het Golden Tulip Hotel. In de duikcentra zijn alle faciliteiten die van een duikcentrum mogen worden verwacht: nieuwe duikuitrusting, een duikwinkel en moderne speedboten. Er is één duiksessie in de ochtend en één in de middag en er worden ook nachtduiken en dagexcursies georganiseerd.

Dhofar, het diepe zuiden

Op 1000 km ten zuiden van Muscat ligt de provincie Dhofar met als hoofdstad Salalah. Het klimaat in deze regio is heel bijzonder. Van juni tot september is er een regenseizoen, Khareef genaamd, en verandert het landschap in een groene oase. Het dorp Mirbat is de uitvalsbasis voor duikexcursies. In de regio Dhofar behoren kustduiken en snorkelen ook tot de mogelijkheden. Sinds november 2011 vaart de eerste liveaboard van Oman, de Saman Explorer, in de maanden november tot mei wekelijks naar de ongerepte Halaniyat eilanden in Zuid-Oman. Het gebied is een veilige duikomgeving, want er zijn nauwelijks stromingen en de zichtbaarheid bedraagt tot 15 meter.

Het sultanaat Oman verrast de vakantieganger met een fascinerende onderwaterwereld. Maar tijdens een vakantie naar Oman kan ook worden genoten van een zeer diverse vakantiebestemming met hoge bergketens, verlaten woestijn, mystieke oases, exotische stranden en eeuwenoud erfgoed, alles op slechts een steenworp afstand van uitstekende duiklocaties.

Meer informatie over

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Oman

 

Reviews lezen over Oman

Meer informatie over Oman vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Oman. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Oman met Skyscanner

Kaart van Oman

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.