De Brabanste Aap in ere hersteld

Met een feestelijke heropening eind vorig jaar werd de realisatie van een grootschalige verbouwing van voorheen De Beiaard, aan het Spui in Amsterdam gevierd. Bij die gelegenheid is het alom bekende café omgedoopt naar ‘De Brabantse Aap’, waarmee een stuk historie in ere is hersteld. De renovatie van het klassieke café is dusdanig geslaagd, dat velen zich afvroegen wat er precies is gerenoveerd. ‘ Een groter compliment kan bijna niet, het is ons gelukt de klassieke sfeer terug te brengen, maar dan wel met de kwaliteit van nieuwe materialen’ aldus Art Director Michel Ruijgrok, van bureau Estida dat het interieur ontworpen en gerealiseerd heeft.

Brabantse Aap Amsterdam

Brabantse Aap Amsterdam

Café aan het Spui

Na circa 20 jaar van intensieve exploitatie van dit goedlopende café aan het Spui, was ieder onderdeel van het interieur versleten. Hoog tijd voor renovatie dus, maar dan wel met behoud van het authentieke karakter. Een prachtige uitdaging voor Estida; vernieuwing met klassieke materialen. Bij de planvorming voor het interieur is eerst naar de logistiek gekeken. Door de toiletten naar de tweede etage te verplaatsen kon de keuken worden vergroot, waardoor beter en efficiënter gewerkt kan worden. Op de begane grond is de routing verbeterd door de koffiehoek te verplaatsen.

Pronkstuk in het interieur is de bijna 8 meter lange bar van eiken hout, met klassieke ronde vormen en panelen front, afgewerkt met een natuurstenen plint. Het rode marmeren barblad is afgewerkt met een authentieke tinnen rand. Voor de bar een zwart-wit geblokte natuurstenen vloer. Boven de bar klassieke melkglazen lampen. Bijzonder onderdeel van de bar is een op maat gemaakt lekblad uit een stuk, met de ronding mee meer dan 9 meter lang.
De wanden zijn betimmerd met klassieke eiken lambriseringen. Deze wandafwerking loopt in het trappenhuis, met een robuuste trapleuning, helemaal door naar de tweede etage. In de betimmering zijn vitrines aangebracht met verzamelstukken, zoals zeldzame bierflesjes, en een vooroorlogs vaandel. De meterkast is in stijl in de lambrisering weggewerkt. De keuken op de eerste etage is semi-open, op de tweede etage biedt de gang voor de toiletten via een groot, met eiken louvres afgewerkt raam, zicht op de keuken.

Het meubilair bestaat in het café uit vaste banken en zitrollen met leren bekleding in Engels groen, de krukken en café stoelen zijn met zwart leer bekleed. Ook de serre is compleet gerenoveerd, een klassieke tuinbank is opgeknapt en nieuwe café de Paris stoelen en tafels sieren de ruimte.
De aap komt op verschillende plekken in het interieur terug, zo is achter de bar een grote print van een lachende aap aangebracht, zijn de toiletdeuren uitgevoerd met apenprints en is er een vlooiend aapje in een stolp. Op de wand voor de toiletten een enorme print van het Spui in vroeger jaren.

De Brabantse Aap & de Beiaard Groep

De Beiaard groep heeft meerdere zaken, waaronder De Brabantse Aap en de Bekeerde Zuster in Amsterdam, en de Beiaard in Hoorn. Kenmerkend voor de zaken is de uniciteit in beleving en de historische oorsprong. De Beiaard groep zet vanuit die achtergrond in op storytelling voor hun zaken.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.