Duinkerken Regionale Culturele Hoofdstad 2013

Duinkerken grijpt het jaar 2013 aan om zich onder de naam ‘Regionale Culturele Hoofdstad’ te profileren als een kunst en cultuur bestemming bij uitstek. Van 6 april tot en met 28 december worden in de Franse havenstad ruim 600 activiteiten georganiseerd, waaronder tientallen kunstevenementen, uitvoeringen en manifestaties die de stad op een hoger cultureel voetstuk moeten plaatsen.
duinkerken

Museum voor Schone Kunsten

Hieronder tentoonstellingen in het Museum voor Schone Kunsten, het LAAC en het Havenmuseum, een grote zeilmanifestatie van 30 mei – 2 juni waar ’s werelds op een na grootste zeilschip de Kruzenstern aanwezig is, het wereldkampioenschap Hip Hop World Street dance met onder andere Nederlandse deelnemers en op 7 juli straattheater in de binnenstad onder de naam ‘Le Grand Voyage’. De regio Nord-Pas-de-Calais is initiatiefnemer van het Regionale Culturele Hoofdstad concept. Duinkerken is de derde stad die de titel draagt, Valenciennes in 2007 en Béthune in 2011 gingen voor. ‘Met dit themajaar willen wij aantonen dat onze badplaats meer in huis heeft dan een mooi strand en een leuke haven,’ stelt woordvoerder Onno Ottevanger van de VVV Duinkerken. De VVV biedt speciale cultuurarrangementen aan. Inlichtingen en reserveringen via e-mailadres oottevanger@ot-dunkerque.fr of telefoonnummer 00 33 3.28.26.27.89. De volledige programmering vindt men op www.dunkerque-culture2013.fr en www.duinkerke-toerisme.com.

Openingsdag

Op zaterdag 6 april opent het themajaar met optredens van het trio We are enfant terrible, the Bewitched hands, de 15-man sterke formatie EZ3kiel en de Franse electropop DJ Yuksek op het Parking Marine 2 terrein. Om 21.00 uur organiseert Groupe F – bekend van onder meer vuurwerkshows vanaf de Eiffeltoren, Dubai en Versailles – een groots vuurwerk en lichtshowspektakel.
Deze dag opent ook de tentoonstelling ‘Poétique D’Objets’ in het markante LAAC museum met werken van onder andere Marcel Duchamp, Andy Warhol, Joseph Beuys en Marcel Broodthaers. De tentoonstelling loopt tot 15 september.

Mini-Sail

Van 30 mei tot en met 2 juni vindt er een soort mini-Sail evenement plaats: tientallen schepen uit Nederland, Frankrijk, België en Engeland waaronder het kolossale 114 meter lange zeilschip de Kruzenstern meren aan in de haven. De schepen zijn te bezoeken en men kan boottochten aan boord van authentieke zeilschepen maken. Voor de gelegenheid wordt de rondvaartboot “le Texel” op zaterdag 1 juni omgedoopt tot “love boat”, met live muziek aan boord. Langs de kade wordt de maritieme sfeer doorgetrokken met onder meer visrokers, touwknopers, modelbouwers, boegbeelden en meer en er is veel muziek waaronder de blazerskapel Bagad de Lann Bihoué uit Bretagne die 2 juni optreedt.

Theatrale optocht

Op zondagmiddag 7 juli zal een grote feestelijke optocht door de straten van Duinkerken georganiseerd worden. Niet minder dan 14 straattheatergezelschappen en 800 vrijwilligers nemen het centrum over en presenteren een zeer artistieke show onder de naam ‘Le Grande Voyage’.

Wereldkampioenschap Hip Hop dansen

In het weekeinde van 8 en 9 november is de Kurzaal in het Congresgebouw van Duinkerken de locatie voor het wereldkampioenschap Hip Hop dansen in vier categorieën; break, pop, lock en new style. Met deelnemers uit Nederland, Brazilië, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan, Marokko, Nederland en Rusland.

Kunsttentoonstelling

In een bijzondere locatie – een oude hangar – vindt van 6 juli tot 6 oktober de tentoonstelling ‘L’Art à l’épreuve du monde’ plaats onder auspiciën van Jean-Jacques Aillagon met werken uit het LAAC museum, musea uit Nord-Pas-de-Calais en werken uit de privé collectie van de Franse modemagnaat François Pinault.

Opening nieuwe FRAC museum

De museale wereld ziet uit naar de opening van het nieuwe museum FRAC (Regionaal Fonds voor Hedendaagse Kunst) in de wijk Grande Large medio september. Het museum wordt gevestigd naast een voormalige scheepshal in het oude havengebied van Duinkerken. Het strakke design is gebaseerd op de bestaande scheepshal AP2 die er pal naast ligt. De permanente tentoonstelling toont internationale hedendaagse kunst.

Bereikbaarheid

Duinkerken ligt op nog geen drie uur autorijden van Utrecht en op ruim anderhalf uur van Brussel. Er zijn goede treinverbindingen via Brussel en Lille met de Thalys en TGV of goedkoper via Brussel naar De Panne in België en dan met de bus naar Duinkerken.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duinkerken

 

Reviews lezen over Duinkerken

Meer informatie over Duinkerken vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duinkerken. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Duinkerken met Skyscanner

Kaart van Duinkerken

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.