Expositie Oranje en religie

Paleis Het Loo organiseert van 26 april t/m 1 september 2013 de tentoonstelling ‘Oranje en religie’, over de band tussen het Huis Oranje-Nassau en verschillende geloofsovertuigingen. Kostbare bijbels en persoonlijke gezangboeken uit koninklijk bezit illustreren welke rol het geloof speelde in het dagelijks leven van de Oranjes. De expositie wordt georganiseerd i.s.m. de Stichting Refo500 en enkele Duitse instellingen.
expositie-oranje-en-religie

Godsdienstige beleving Huis Oranje-Nassau

De tentoonstelling ‘Oranje en religie’ schetst een beeld van de godsdienstige beleving van de leden van het Huis Oranje-Nassau, gezien tegen de religieuze ontwikkelingen van hun tijd. In de geest van Willem van Oranje, die godsdienstige tolerantie hoog in het vaandel had staan, voelden de Oranjes zich door de eeuwen heen betrokken bij uiteenlopende geloofs- overtuigingen. Hoewel het Huis Oranje-Nassau protestant bleef, was er met name door de huwelijken met buitenlandse huizen ook ruimte voor andere religies, zoals de Anglicaanse, Russisch-orthodoxe, en recenter, de rooms-katholieke. De Oranjes gingen zondags ‘ter kerke‘, zittend in hun hofbank of in de paleiskapel. Net als de meeste Nederlanders deden zij belijdenis, trouwden en lieten hun kinderen dopen. Daarnaast brachten zij in hun functies officiële bezoeken aan synagogen, schonken kerkelijk vaatwerk aan kerken van diverse gezindten en ontvingen zelf ‘prachtbijbels’ als geschenk op dynastieke hoogtijdagen.

Gezangboekje van koningin Anna Paulowna

De expositie illustreert deze geschiedenis onder meer aan de hand van persoonlijke bezittingen, zoals het gezangboekje van koningin Anna Paulowna, de Bijbelplaten die bij het godsdienstonderwijs aan koningin Wilhelmina werden gebruikt en de kostbare, met zilver versierde Bijbel die koning Willem III van het Nederlandse volk kreeg, als dank voor zijn betrokkenheid bij de watersnoodramp van 1861. Uit de Koninklijke Verzamelingen worden bijzondere stukken geleend, zoals persoonsgebonden Bijbels en gezangboeken, waaronder dat van Willem van Oranje – met op de band zijn wapen -, een Heidelbergse Catechismus in een 19de-eeuwse prachtband en de ‘Bijbelkast’ van Lion Cachet uit 1901. Diverse kerken lenen speciaal voor de tentoonstelling voorwerpen uit die zij voor de eredienst ontvingen van leden van het Huis Oranje-Nassau.


Het project Refo500 werkt met diverse activiteiten in binnen- en buitenland toe naar de herdenking van 500 jaar Reformatie in het jaar 2017. Apeldoorn en de Duitse stad Heidelberg werken in 2013 samen naar aanleiding van het 450-jarig bestaan van de Heidelbergse Catechismus (1563-2013) en organiseren drie tentoonstellingen, die plaatsvinden in Paleis Het Loo, Slot Heidelberg en het Kurpfälzisches Museum Heidelberg. Paleis Het Loo wordt gesteund door de BankGiro Loterij

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Apeldoorn

 

Reviews lezen over Apeldoorn

Meer informatie over Apeldoorn vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Apeldoorn. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Paleis Het Loo

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.