Prehistorisch leefexperiment carnavalvakantie

Een week leven zoals in de prehistorie, zonder elektriciteit, moderne kookspullen en hedendaags voedsel? Achttien medewerkers en vrijwilligers van Eindhoven Museum gaan deze uitdaging aan tijdens de carnavalsvakantie. Twee van de deelnemers, zijn Simon van 10 jaar uit Eindhoven en Anne van 16 jaar uit Kerkrade. Zij doen op zondag 10 februari afstand van hun telefoon, internet en alle luxe uit 2013 en laten zich opsluiten in het prehistorische gedeelte van het Erfgoedpark. Achttien jaar geleden trok het Leefexperiment “2 manen lang” veel (internationale) aandacht.
eindhoven-musuem-prehistorie

Vrijwilligers

Simon, Anne en de andere vrijwilligers moeten acht dagen zien te overleven zonder moderne communicatiemiddelen. Ze dragen historisch nagemaakte kleding en slapen niet in moderne slaapzakken, maar moeten zich warm zien te houden met wollen vachten en strozakken. Koken doen ze in aardewerken potten, vuur maken ze met een slagijzer en vuursteen. Wil je brood eten? Dan eerst graan malen! En hoe houd je je voeten droog en warm?


Simon wil geschiedenis beleven

Het contact met de buitenwereld en communiceren met zijn vrienden via social media zal Simon wel gaan missen, maar verder heeft Simon enorm veel zin in deze unieke ervaring. Simon doet mee aan het leefexperiment vanwege zijn grote interesse in geschiedenis, die hij “graag zelf wil beleven en ervaren”. Anne zou na het behalen van haar gymnasiumdiploma op Bernardinuscollege in Heerlen het liefst een heel jaar terug naar de prehistorie gaan, maar een week is voor nu ook al een hele uitdaging: “Ik heb geen Facebook of zoiets, dus dat zal ik niet missen. Wel de luxe. Daar zal ik aan moeten wennen.”

Anne: Ik wil leven in het “nu”

Behalve voedselbereiding, hout hakken, afwassen en andere algemene dagelijkse taken, gaan de deelnemers manden vlechten, smeden, sprangen (textieltechniek), wilgenbasttouw maken en dieren villen, uitbenen, bereiden en opeten. Anne wil daarnaast tijdens het leefexperiment “tot rust komen. Daarmee bedoel ik niet niks doen, maar aandacht hebben voor hetgeen je aan het doen bent, rustig de tijd hebben om met elkaar te praten. Gewoon leven in het ‘nu’ en niet alvast aan het stressen zijn over de opdrachten en proefwerken die na het leefexperiment weer op me liggen te wachten.”

Experimenten

Tijdens de week doen de deelnemers verschillende proeven en experimenten om zo meer te weten te komen over het levensonderhoud en het dagelijks leven van onze prehistorische voorouders. Zo gaan ze meten hoeveel brandhout er verbruikt wordt en hoeveel calorieën ze tijdens deze acht dagen verbruiken. Beide experimenten zijn onderdeel van een reeks eerdere experimenten in Nederland. Daarnaast komt Ryan Watts van de Butcher Ancient Farm uit Engeland over om de verontreiniging in de boerderij te meten. Hij verricht al enige tijd onderzoek naar de relatie tussen luchtkwaliteit en gezondheid.

Twee manen lang

Op 16 januari 1995 begon in Eindhoven Museum (toen nog het Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven) een leefexperiment dat internationaal veel aandacht trok. Hierbij gingen zes personen, onder wie de directeur van het museum, 60 dagen leven als in de ijzertijd. Het leefexperiment is beschreven in een boek getiteld Twee manen lang. Dit boek en artikelen hieruit zijn gepubliceerd op de website eindhovenmuseum.nl/kennis-en-collectie/leefexperiment

Meer informatie bij de VVV van Eindhoven

 

Reviews lezen over Eindhoven

Meer informatie over Eindhoven vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Eindhoven. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Eindhoven met Skyscanner

Kaart van Eindhoven Museum

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.