Geheim over de grens wordt groter

Het Geheim over de grens blijkt een enorm succes. Onder deze naam presenteren de Grafschaft Bentheim, het Münsterland en het Osnabrücker Land zich sinds 10 jaar op de Nederlandse markt. Nieuw van de partij is het Emsland. De grensregio is samen met het Tecklenburger Land, Münster, Osnabrück en de Landesgartenschau Papenburg 2014 vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs in Utrecht. Vers van de pers is de nieuwe brochure ‘Geheim over de grens. Ontdekkingstochten in het Duitse grensgebied’, met maar liefst 12 extra bladzijden om ook het Emsland te kunnen voorstellen. De stand van Geheim over de grens is te vinden in hal 9 (09.C038).

Het Geheim over de grens blijkt een groot succes te zijn

Het Geheim over de grens blijkt een groot succes te zijn

Het Münsterland in 2013: nu ook om te wandelen

Voor veel mensen is het Münsterland synoniem voor fietsparadijs. Dat het afwisselende natuurlandschap ook een uiterst attractieve wandelregio is, is nog niet zo bekend. Om daar verandering in te brengen heeft de Münsterland e.V. een nieuwe brochure samengesteld met interessante wandelroutes, zoals de Hermannsweg en de Handelsweg, en aantrekkelijke arrangementen. De brochure is tweetalig, Duits en Nederlands.

Fietsen, fietsen, fietsen

Het is de Grafschaft Bentheim als eerste streek in Nedersaksen gelukt de titel ‘meest fietsvriendelijke streek van Nedersaksen’ te prolongeren. Geen wonder dus dat fietsers hier met een interessant serviceaanbod in de watten worden gelegd. Meer dan 1.000 km uitstekende fietspaden, talrijke fietsvriendelijke accommodaties en restaurants, alsmede 15 servicepunten waar accu´s voor e-bikes gratis kunnen worden opgeladen, zorgen voor een ontspannen fietsbelevenis. Vermoeide fietsers kunnen zich met hun fiets laten vervoeren door de fietsbus.

Ook in het Emsland draait alles om het fietsen. De streek heeft maar lieft 3.500 km fietspaden, meestal langs verkeersluwe wegen dwars door de natuur. Het landschap is weliswaar vlak, in het Emsland noemen ze dit ‘Flachlandgarantie’, saai is het in geen geval. Een aanrader is bijvoorbeeld de 300 km lange Emsland-Route, een fietsroute langs bijna alle bezienswaardigheiden in het Emsland, zoals de Meyer Werf in Papenburg en het barokke Jagdschloss Clemenswerth in Sögel.

Een spetterend bloemenfestijn

In het Emsland en Papenburg kijken ze er al reikhalzend naar uit: in het voorjaar van 2014 wordt hier de Landesgartenschau geopend. De voorbereidingen voor dit evenement, dat te vergelijken is met de Nederlandse Floriade, zijn in volle gang. Onder het motto bont en blij presenteert de stad Papenburg van 16 april t/m 19 oktober 2014 een feest van tuinkunst en -cultuur midden in het weidse landschap van het Emsland.

Steden met uitstraling

Münster is de fietshoofdstad van Duitsland. Rondom het historische centrum is zelfs een rondweg voor fietsers en wandelaars aangelegd. De stad heeft twee gezichten. Enerzijds is er het voorname Münster met de schitterende Prinzipalmarkt en barokke stadspaleizen, anderzijds de hippe, moderne studentenstad met een bruisend uitgaansleven en de trendy oude haven met een combinatie van oude pakhuizen en moderne architectuur. De twee gezichten worden ook weerspiegeld in het enorme winkelaanbod.

De 160.000 inwoners van de Vredesstad Osnabrück waarderen de goede levenskwaliteit van hun stad. Het is de enige Duitse stad die midden in een nationaal park ligt, het TERRA.vita. Het winkelaanbod in het historische centrum is bijzonder gevarieerd en het culinaire aanbod uitmuntend. Bovendien zijn er culturele evenementen voor iedereen, het hele jaar door. Tijdens de ‘Maiwoche’ van 9 t/m 20 mei wordt het hele centrum omgetoverd in een groot openluchttheater. Twaalf dagen lang wordt er op de tien podia gespeeld dat het een lieve lust is. Van begin juni tot eind augustus komt de ‘Sommer in der Stadt’. Van cabaret tot rockconcert, van kindercircus tot film: een hele zomer lang laat de Vredesstad zien dat het een bloeiende cultuurscene heeft.

Wellness puur

Het Osnabrücker Land is gezegend met veel natuurschoon. Een ware schat vormt het geneeskrachtig zout water dat hier op sommige plaatsen opborrelt. In een van de kuuroorden, Bad Rothenfelde, wordt in juni 2013 een van de modernste thermen van Duitsland geopend. Carpesol is helemaal op de wensen van de hedendaagse wellnessliefhebber ingesteld als het gaat om luxe en service. Maar liefst 10 binnen- en buitenbaden, een enorme daktuin met verschillende sauna´s en een Iers-Romeins bad zorgen voor een ontspannen verblijf.

Wandelen in de voetsporen van marskramers en pelgrims

In de uitlopers van het Teutoburger Wald ligt het Tecklenburger Land. Deze heuvelachtige streek met zijn schitterende natuur wordt ook wel ‘Balkon van het Münsterland’ genoemd. Het glooiende landschap trekt zowel recreatieve als sportieve wandelaars. De bekendste wandelroute is ongetwijfeld de Hermannsweg. Een andere wandelroute die alles met de geschiedenis van de regio heeft te maken, is de 229 km lange Handelsweg van Osnabrück naar Deventer. De jakobsschelp wijst ook op de St. Jacobsroute in het Tecklenburger Land de weg.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Münsterland

 

Reviews lezen over Münsterland

Meer informatie over Münsterland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Münsterland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Münsterland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.