Hotelbouw Nederland

‘De hotel(bouw)wereld laat zich niet gek maken’, was een jaar geleden de conclusie na inventarisatie van de hotelbouwplannen in 2011. Weliswaar was toen het aantal plannen iets afgenomen ten opzichte van eerdere jaren, maar werd nog altijd het niveau van 2007 gehaald, het jaar voordat in de Verenigde Staten de kredietcrisis uitbrak. Het was dan ook niet de verwachting dat 2012 afwijkende trends zou laten zien.

Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland noteerden in 2012 ruim twee keer zoveel plannen als de andere zeven provincies

Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland noteerden in 2012 ruim twee keer zoveel plannen als de andere zeven provincies

Minder plannen – méér kamers

Hoe anders heeft dat uitgepakt: veel minder plannen (175, tegen 269 in 2011), maar gemiddeld wel veel méér kamers per plan (74 om 55). Alsof het bijna alleen nog maar loont om hotelkamers geconcentreerd bij elkaar te bouwen. Dat laatste komt ook nog eens tot uiting in de verdeling van de plannen over het land. Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland noteerden in 2012 ruim twee keer zoveel plannen als de andere zeven provincies.

In de ijskast

Wat niet terugkomt in de cijfers – dat valt nu eenmaal buiten het bestek van de nieuwsbrief Hotelbouwplannen – is het aantal malen dat plannen in de ijskast zijn gezet. Daarvan bestaat ook geen duidelijk overzicht. Niettemin verschijnen geregeld berichten dat plannen zijn veranderd, aangepast of (vooral) uitgesteld, en in 2012 is dat vaker gebeurd dan in voorgaande jaren.

Economische waarheid

Een voorspelling voor 2013 is in het beste geval nattevingerwerk. Het kan echter geen kwaad om nog eens een algemeen geldende economische waarheid ten tonele te voeren: veel van de meest succesvolle en crisisbestendige bedrijven, zijn in crisistijd ontstaan of gegroeid. Anticyclisch investeren is dus nog niet zo vreemd.

19 (ver)bouwplannen

In de decembereditie van de nieuwsbrief Hotelbouwplannen is sprake van 19 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 12 nieuwbouw en 7 verbouw. Daarbij worden in totaal minimaal 1395 kamers gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd; bij 5 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.