Openluchtmuseum ontvangt 500.000e bezoeker

Het honderdjarig Openluchtmuseum ontving op donderdag 27 december de 500.000e bezoeker in 2012. De gelukkige was de 13-jarige Nicole Tinnenbroek uit Huissen die met haar broertje Jochem en haar opa en oma het museum bezocht. Eigenlijk was het plan eens een ander museum te bezoeken, maar Nicole en Jochem wilden graag naar het Openluchtmuseum om te gaan schaatsen. De familie Tinnenbroek zijn trouwe bezoekers van het museum. Zelfs de ouders van oma Tinnenbroek hadden al een museumjaarkaart om door het museumpark te wandelen. Nicole en haar familie werden door directeur Pieter-Matthijs Gijsbers getrakteerd op gebak en een goedgevulde tas met producten van ’t Goeye Goet. Ter afsluiting mochten ze, zoals 100 jaar geleden, op de foto in de fotosalon van het museum. Het is voor het eerst in dertig jaar dat het museum meer dan een half miljoen bezoekers ontvangt. De laatste keer was in 1981. Het jubileumjaar ging op 3 april van start met de opening van de ‘Amsterdamse Westerstraat’ door Koningin Beatrix.

Het honderdjarig Openluchtmuseum ontving op donderdag 27 december de 500.000e bezoeker in 2012

Het honderdjarig Openluchtmuseum ontving op donderdag 27 december de 500.000e bezoeker in 2012


In het jubileumjaar bakten jonge bezoekers meer dan 10.000 feestvlaaitjes (en leerden over feesten van vroeger) en elk weekend waren er muzikale optredens. In het project “De Tien van 2012 vroeg het museum het Nederlands publiek om voorwerpen van nu te nomineren voor de museumcollectie van later. De Tien voorwerpen die de meeste publieksstemmen kregen zijn opgenomen in de museumcollectie.


Directeur Pieter-Matthijs Gijsbers over dit succesvolle jaar:

Grote groepen en bedrijven zijn betrokken bij het Openluchtmuseum. Dit heeft geleid tot partnerships met o.a. VGZ en Landleven, dat veel individuele bezoekers aantrok. Ruim 20.000 bezoekers bezochten het museum tijdens het evenement ‘Beleef Landleven’. Afgelopen jaar is er ook ontzettend veel publiciteit gegenereerd over de opening van de Amsterdamse Westerstraat, de Maand van de Geschiedenis en over de Canon.

Op Prinsjesdag maakte het ministerie van OCW bekend dat het Nederlands Openluchtmuseum vanaf 1 januari 2013 kan starten met de ontwikkeling en inrichting van de presentatie van de Canon van de Nederlandse geschiedenis in samenwerking met het Rijksmuseum. Ook organiseerden Openluchtmuseum en Rijkmuseum in 2012 de succesvolle Maand- en Nacht van de Geschiedenis rond het thema Arm en Rijk.

In mei werd het Openluchtmuseum door ANWB-leden verkozen tot ‘Leukste Uitje van Gelderland’ en in oktober ontving het museum de Zooveraward voor ‘Beste Museum’.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Arnhem

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.