Libia Castro & Ólafur Ólafsson in Rotterdam

Van februari tot april 2013 presenteert TENT de eerste omvangrijke solotentoonstelling in Nederland van de in Rotterdam en Berlijn gevestigde kunstenaars Libia Castro & Ólafur Ólafsson. Het werk van Libia Castro & Ólafur Ólafsson kan beschouwd worden als een doorlopend onderzoek naar de wijze waarop het leven, de samenleving en het individu worden beïnvloed door sociaaleconomische en politieke factoren. In de tentoonstelling wordt een overzicht van installaties, videowerken en neons uit de afgelopen tien jaar, die zich situeren rondom een aantal langlopende projecten, getoond.

Het werk van Libia Castro & Ólafur Ólafsson kan beschouwd worden als een doorlopend onderzoek

Het werk van Libia Castro & Ólafur Ólafsson kan beschouwd worden als een doorlopend onderzoek

Your Country Doesn’t Exist

‘Your Country Doesn’t Exist’ – vaak gepresenteerd als een spraakballon die zich uit een flesachtige vorm ontpopt – is een werk dat zich sinds 2003 in verschillende verschijningsvormen en binnen verschillende contexten heeft herhaald. Het werd in de publieke ruimte en media geplaatst als muurschildering, billboard, poster en opgevoerde aankondiging. In 2011 maakten de kunstenaars de muziekvideo ‘Il Tuo Paese Non Esiste’, voor hun tentoonstelling in het IJslandse Paviljoen van de 54ste Biënnale van Venetië, samengesteld door de curator Ellen Blumenstein. De songtekst, waarin het refrein ‘This is an announcement of Libia and Ólafur: Your country doesn’t exist. Your country doesn’t exist’ [‘Dit is een aankondiging van Libia and Ólafur: Jouw land bestaat niet. Jouw land bestaat niet.’] wordt afgewisseld met de door de kunstenaars toegeëigende fragmenten uit een beschouwende tekst van Antonia Majaca, wordt steeds opnieuw vanuit een gondel gezongen door een mezzosopraan.

The right tot right

Hun meeste recente langlopende onderzoeksproject ‘ThE riGHt tO RighT’, dat in het najaar van 2012 op de 7de Liverpool Biënnale zijn première had, zal zijn tweede episode hebben in Rotterdam. De centrale vraag binnen dit project – Is onze tijd de tijd van het recht; aan wie behoort het recht toe, wie verleent ze en waar bevindt het recht zich precies? – wordt steeds opnieuw behandeld aan de hand van discussies, een publicatie, live onderzoek, en meer. Voor de kunstenaars is het essentieel dat iedere nieuwe episode van dit doorlopend onderzoek contextgevoelig is en zich verhoudt tot de kwesties die spelen in de lokale context waarbinnen het project zich ontvouwt. Voor de eerste episode werd o.a. een gratis nieuwskrant geproduceerd, met daarin The Partial Declaration of Human Wrongs, een tekst die door de Britse filosofe Nina Power, en in samenwerking met de kunstenaars, werd geschreven. De nieuwskrant behandelt het onderwerp van het recht om recht/onrecht te doen [the right to right/wrong], alsmede de actuele politieke onrust in de wereld, op een kritisch beschouwende en satirische wijze.


Castro & Ólafsson, die sinds 1997 samenwerken, wonen en werken afwisselend in Rotterdam en Berlijn. In 2008 namen zij deel aan Manifesta 7 met hun videowerk ‘Caregivers’ en in 2009 werd hen de basisprijs van de prestigieuze Nederlandse kunstprijs, Prix de Rome, toegekend, voor de muziekvideo ‘Lobbyists’.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Rotterdam

 

Reviews lezen over Rotterdam

Meer informatie over Rotterdam vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Rotterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Rotterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.