Winter in Nederlandse Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum bestaat dit jaar 100 jaar en viert dat ook in de winter. Met ijspret, sleetje rijden, Sint Nicolaas, warme chocolademelk, knapperende vuurtjes, dansende lichtjes en historische verhalen over de ijsfeesten waarmee onze voorouders hun lange donkere winters verlichtten. Er is genoeg te doen! Of het weer nu meewerkt of niet, in het Openluchtmuseum regeert de herinnering aan de winters van toen.

Ijsbaan Openluchtmuseum

Op de feestelijk verlichte ijsbaan geniet jong en oud


Zes weken lang – van 1 december 2012 t/m 13 januari 2013 – herleeft de winter van vroeger. Op de feestelijk verlichte ijsbaan genieten jong en oud van het schaatsen, koek en zopie en gezelligheid. En bij de Delftse Molen roetsjen kinderen vliegensvlug naar beneden over de spiegelgladde sleebaan. Da’s ouderwets genieten!

IJsfeesten en winterkermis

In de Zuid-Hollandse stolpboerderij vertelt de boerin over prachtige ijsfeesten verlicht door duizenden vetpotjes. De winter was lang en zwaar maar de uitbundige vrolijkheid tijdens de ijsfeesten verdreef de kou en de duisternis, al was het maar voor even. Er werd gedanst en gelachen, gegeten en gespeeld. Massaal kwamen mensen kijken naar ‘de dikke dame’ en het ‘levend sprekend hoofd’ van generaal Blücher (gestorven in 1893 in de slag bij Waterloo!). Schuif aan, en luister naar de verhalen over de gewone mensen die het aan den lijve meemaakten.

Op het Zaanse (Winter)plein staat een nostalgische draaimolen voor de kleintjes, er is een Kop van Jut en een ‘Vroolijke Keuken’ net als op een historische winterkermis . In de griendhut bakken we aardappels met kaantjes op een vuurduveltje en in de kruidentent bestrijden we onze wintertenen en andere hardnekkige winterkwaaltjes.

Draaimolen Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum bestaat 100 jaar en heeft van alles georganiseerd

Agenda van optredens en activiteiten

Elk weekend in de kerstvakantie is het Zeeuwse kerkje gevuld met sfeervolle muziek en zang.

  • 1 dec. – Be Sharp, a capella formatie uit Utrecht
  • 2 dec. – Kamerkoor En Suite uit Valburg
  • 1, 2 en 5 dec. – Sinterklaas te gast. Met swingende sinterklaasliedjes workshop en geschiedenispiet.
  • 8 dec. – Vocal Group Spotz uit Velp.
  • 9 dec. – Vrouwenkoor Klankkleur.

Elk weekend en in de kerstvakantie is er de ‘tocht in het donker’ met een schamel stormlampje, een pad van wit zand en een rondleider die vertelt. Ook speelt u mee in de ‘Tombola zonder nieten’ op het winterplein.
Kijk voor een volledig overzicht van optredens en activiteiten op de website.

Winterkost uit eigen keuken

Onze koks serveren naast koek en zopie smakelijke biologische pannenkoeken en stevige winterkost uit eigen keuken. Op het Kindererf speel je oud-Hollandse caféspellen. Je kunt er sjoelen en ringwerpen, maar ook speel je er het ‘mannetjesspel’.

In het Openluchtmuseum beleef je de winter van vroeger!

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.