Wijn van het jaar in Istrië

Goed nieuws! Kabola, een van de meest markante wijnmakers die het Kroatische schiereiland Istrie rijk is, is met maar liefst drie wijnen tot de finale doorgedrongen van’Wijn van het jaar’ van proefschrift wijnconcours.

Wijnlandgoed

Wijnlandgoed Kabola

Wijnwedstrijd

Ieder jaar nodigt ‘The Wine & Food Association’ importeurs uit om hun mooiste wijnen ter beoordeling in te sturen. Enkele duizenden wijnen worden vervolgens blind geproefd door proefpanels waarna de finaleselectie wordt samengesteld. Deze finaleselectie bestaan uit witte, rode, mousserende en zoete wijnen in zes prijscategorieën. Het concours kent drie hoofdcategorieën, namelijk Supermarkt/Slijterijketen, Wijnspeciaalzaak/Slijterij en Beperkt Verkrijgbaar. Nergens anders in de wereld wordt op deze wijze een wijnwedstrijd gehouden, als in Kroatië. Uiteindelijk bleven van de ongeveer 3000 ingezonden wijnen 200 wijnen over.


Het topsegment waarin de wijnen uit Istrië opereren, was een zeer lastige volgens de jury. De finalewijnen lagen dicht bij elkaar qua niveau en complexiteit. Voor de hoogste prijscategorie F(€ 20,01 – € 30,-) had importeur Terra Magica de ‘Amfora’ van wijnproducent Kabola ingezonden. Deze wijn wordt gemaakt van de inheemse witte Malvazija druif, die licht gekneusd in amforen van 2000 liter worden gestopt en vervolgens begraven. Daar worden ze zeven maanden aan de natuur overgelaten. Deze lange maceratie geeft een bijzondere roze/amber-achtige kleur. Rond april worden ze uitgegraven en dan volgt de persing. Vervolgens ondergaat de wijn een houtrijping van 12 tot 18 maanden in de eikenhouten vaten van 4000 liter. Dan volgt de botteling en een rustperiode van 12 maanden voordat de wijn op de markt wordt gebracht. Het resultaat van deze unieke methode is geen gangbare wijn, en dat wist de jury te waarderen. De wijn is een verrassende smaakexplosie van fruit, floraal, mineraal, aromatisch vettig en vol met mooie zuren en lengte.

Kroatië wijnland

Dat Kroatië serieus genomen mag worden als wijnland blijkt wel uit het feit dat alle ingestuurde witte wijnen het tot finalewijn schopten en dus tot de top van hun segment behoren. De productie is kleinschalig en er worden geen concessies gedaan aan kwaliteit. Het schiereiland Istrië loopt wat dat betreft voorop en maakt vooral goede sier met de witte Malvazija wijnen. De wijnen van Kabola en andere wijnen worden geïmporteerd door TerraMagica, zie ook www.terramagica.nl. Informatie over het wijnconcours op www.thewinesite.nl. Meer informatie over Istrië als wijn- en spijsparadijs op www.istra-gourmet.com. Algemene informatie over Istrie is te vinden op www.ontdekistrie.nl.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Kroatië

 

Reviews lezen over Kroatië

Meer informatie over Kroatië vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Kroatië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Kroatië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.