Wijnkeuken van Maastricht

Over enkele weken wordt de eerste editie van Château Maestricht gelanceerd, hét hoogtepunt van het oogstseizoen en de gastronomische maanden september, oktober en november. Tijdens dit bijzondere evenement kan men o.a. in het 800m2 grote Vrijthof Paviljoen genieten van heerlijke wijnen en bijpassende spijzen. Hier laten wijnproducenten met trots het resultaat zien én proeven van hun noeste arbeid. Bijzonder én uniek, want het is voor het eerst dat zoveel wijdomeinen uit de Euregio op zo’n schaal zich gezamenlijk tijdens één evenement presenteren. Meer dan 15 Maastrichtse en Euregionale wijndomeinen geven acte de présence op zaterdag 27 en zondag 28 oktober in het Vrijthof Paviljoen. Dit alles ook nog eens aangevuld met bijzondere masterclasses door o.a. Matthijs Vranken (GaultMillau Wijn-Spijs Award 2012), winemaster Stan Beurskens (Wijngaard Sint Martinus), wijnexpert Erik Sauter (Sauter Wijnen) en vinologe Annaline Doelen (Wijnrestaurant mes amis). Kortom, dé mogelijkheid om de smaak en passie van wijnmakers in Maastricht en Euregio te proeven!

Château Maestricht

Bijzonder kijkje in de ‘wijnkeuken’ van Maastricht & Euregio


Erik Rosier, voorzitter Château Maestricht:

September, oktober, november: Dé maanden waarin traditioneel de wijnboeren hun druiven oogsten, de fruittelers hun peren en appelen plukken en de boeren traditioneel het vee slachten voor de winter. In deze maanden kun je nu in Maastricht en omstreken proeven en genieten van al dit lekkers, aangevuld met een aantal mooie culturele manifestaties. Daar mogen we best trots op zijn. Waar het winterseizoen in het teken staat van de betovering van Magisch Maastricht, het voorjaar het kunstzinnige hoogtepunt During Tefaf presenteert en de Cultuurzomer in Maastricht voor jong en oud bol staat met kleurrijke activiteiten, maakt het gastronomische evenement Château Maestricht de 4-seizoenenkalender van de stad nu smaakvol compleet.


Bacchus, de god van de wijn..

..zou vast zijn zegen geven aan de Limburgse wijn. Immers, op de zonovergoten hellingen in het Jekerdal gedijen de druivenrassen Pinot Noir, Riesling en Müller-Thürgau uitstekend. Talrijke wijndomeinen brengen jaar in, jaar uit smaakvolle wijnen voort en zijn dan ook graag geziene gasten bij de Maastrichtse cuisiniers. Tijdens Château Maestricht kan het publiek zijn/haar glas vullen met de wijnen van de volgende wijndomeinen: Domein de Wijngaardsberg, Wijngaard Apostelhoeve, Hoeve Nekum, Wijnkasteel Genoelselderen(B), Wijngaard Sint Martinus, Wijndomein de Planck, Pietershof(B), Wijndorp Wahlwiller, Landgoed Overst Voerendaal, Chateau Gilbert, Domaine des Chauves Souris en een afvaardiging van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois (o.a. met Wijngoed Thorn, Wijndomein Aldeneyck en Wijndomein Schorpion(B)).

Daarnaast zijn de wijnhuizen Thiessen Wijnkoopers, Sauter Wijnen en Goessens Partners in Wine aanwezig en is er ook een presentatie van Speciaalbieren door Brand Bierbrouwerij. Diverse foodpresentaties van o.a. Slow Food Limburg vullen het ‘spijs’ gedeelte smaakvol aan. Château Maestricht laat je in ieder geval gastronomie zien, beleven en natuurlijk proeven: Van wijn en een bitter bobbelke tot DubbelBock en van kaas en chocolade tot kookboeken.

Jules Nijst, Domein de Wijngaardsberg:

De Romeinen wisten het, middeleeuwse monniken ook: Limburg is gemaakt voor wijnbouw. Vandaag ontdekken we dat opnieuw, in meer dan 125 hectare wijngaard in België en Nederland werken wij wijnbouwers aan onze trots: Limburgse wijn. Château Maestricht biedt nu het publiek een unieke kans om kennis te maken met het beste dat wij te bieden hebben. Mis het niet, proef Limburg!

Math Bollen, Hoeve Nekum:

Château Maestricht is een prachtige gelegenheid voor het publiek om kennis te maken met de Limburgse wijn, niet eerder deden zoveel Limburgse wijndomeinen aan één evenement mee. Ik hoop dat dit het begin is van een nieuwe traditie waardoor de Limburgse wijn een vast onderdeel wordt van het culinair genieten in dé gastronomische hoofdstad Maastricht!

Wijnkoper

Je kunt wijn proeven van verschillende wijnhuizen en wijnkopers


Annaline Doelen, gastvrouw en vinoloog Wijnrestaurant mes amis:

Bij mes amis serveren wij seizoensgerechten van de kaart, aangepast aan het wijnaanbod. Hierbij hebben wijnen uit de streek én regionale producten voor gerechten altijd extra aandacht. Mes amis steunt met haar visie tevens het evenement Château Maestricht met een masterclass. Hierbij worden geserveerd: Drie verschillende gerechten, gekookt met streekproducten. Bij deze gerechten kunnen iedere keer twee, ook weer regionale wijnen, geproefd worden. Een unieke kans om regionale producten, Maastricht, Euregio én natuurlijk wijnrestaurant mes amis te ontdekken.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Maastricht

 

Reviews lezen over Maastricht

Meer informatie over Maastricht vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Maastricht. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Maastricht

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.