Heerlijke herfstvakantie in Duitsland

Heerlijke herfstvakantie in Duitsland

Ieder seizoen heeft zijn charme, zeggen ze vaak. Dat is vast zo, maar in de maand oktober word je toch wel héél erg verwend met mooie indrukken in het prachtige stukje Duitsland dat maar net over de grens ligt. Voor wie met alle zintuigen wil genieten van een leuke stedentrip stedentrip of een gezellig weekendje weg op het platteland is het de mooiste tijd van het jaar om het ‘Geheim’ eens te ontdekken.

Festijn Bocholter Spectaculum

Het middeleeuwse festijn Bocholter Spectaculum is zeer de moeite waard om te bezoeken


De loofbossen kleuren diep rood en oranje; na een wandeling bij een aangenaam nazomertemperatuurtje mag ’s avonds de open haard weer aan. De etalages in de oude stadskern blikken al voorzichtig vooruit naar december; in de kuurhotels en thermale baden liggen de schone handdoeken voor je klaar. Koks ontwaken uit hun ‘zomerslaapje’ en verzinnen weer stevige, geurige gerechten met de streekproducten waar ze hier zo trots op zijn.

Lekker niksen of toch samen een kijkje nemen bij één van de vele aardige najaarsactiviteiten die deze maand traditioneel als paddenstoelen uit de grond schieten? Kiezen, dat maakt zo’n herfstreisje naar de buren soms ingewikkeld. Maar dat is dan ook het énige nadeel.

Herfst in het Münsterland

Westfalen ligt toch echt voor geen meter aan zee, maar uitgerekend in hartje Münster, in het gerenommeerde LWL-Museum voor Natuurkunde, pakken ze uit met een tijdelijke tentoonstelling over walvissen. En dan gaat het van: groot, groter, reusachtig groot. Het hart van een blauwe vinvis, maatje middenklasse auto, op ware grootte nagemaakt door een modelbouwer uit Nieuw-Zeeland. Een walvis is dan ook geen haring: er moet per hartslag 4.000 liter bloed door de aderen. Even verderop een 15 meter lang skelet van een potvis. En nog 900 kleine en grote voorwerpen die het hele verhaal vol moeilijk te geloven superlatieven illustreren: evolutie, voortplanting, anatomie, gedrag, leefmilieu en bedreigingen. Het zal niemand verbazen, dat daar 1.700 m2 aan museumzaal voor nodig was. Leerzaam en indrukwekkend. Nog te zien tot november 2013.


In Bocholt – uurtje rijden van Arnhem – kiezen ze voor klein en charmant. En een beetje spannend. In de donkere steegjes van het oude centrum kun je op 27 oktober 2012 tijdens het middeleeuwse festijn Bocholter Spectaculum zomaar tegen levensechte kwakzalvers, nachtwachters, heksen en kruidenvrouwtjes aanlopen. In de avonduren zijn er rond het historische raadhuis middeleeuwse, gekostumeerde scènes, oude verhalen en levendige legendes te bewonderen uit de geschiedenis van het stadje, dat eigenlijk een beetje bij de Gelderse Achterhoek hoort. Volg met de kinderen het spoor op de antieke stadskaart!

Vallende bladeren in het Osnabrücker Land

Museum en Park Kalkriese bij Bramsche-Kalkriese is vooral bekend van de wereldberoemde Slag bij het Teutoburger Wald, die precies hier plaats vond: een heel leger sneue Romeinen werd door een handvol dappere Germanen verslagen. Op het landgoed van dit legendarische slagveld kun je ook een prachtig kijkje achter de schermen van de archeologie nemen, op de grote familie-doe-tentoonstelling ‘BodemSchatten – Verhalen uit de Onderwereld’. Zelf schatten zoeken en experimenteren, misschien een sensationele ontdekking doen in de aarde van één van de 20 themastations? Het kan nog t/m 18 november.

De stad Osnabrück op z´n kop voor het ‘Steckenpferdreiten’

Het Raadhuis is jarig: 500 jaar oud. Alleen al voor dit fraaie gebouw zou je naar Osnabrück komen, maar het is veel meer dan een bouwkundig monument. Op de trappen voor het stadhuis werd in 1648 de Vrede van Westfalen bekend gemaakt, één van de hoogtepunten van de Europese geschiedenis. Dat wordt gevierd met een even mooie als originele traditie: een bonte optocht van schoolkinderen op een houten stokpaard. Het Steckenpferdreiten. Alleen voor vierdeklassers (zo’n 1350 jubelende ruitertjes), afgesloten met een feest en een knallend vuurwerk. Natuurlijk ook om de vrede in het algemeen te vieren! Alweer voor de 61ste keer, elk jaar op 25 oktober.

Najaar in de Grafschaft Bentheim

Spookachtig idyllisch: de Bentheimer Burchtnacht, 26 en 27 oktober 2012 in het reusachtige kasteel op de rots boven Bad Bentheim. Alle ingrediënten voor een spannende en avontuurlijke avond met de kinderen zijn aanwezig: ridders, jonkvrouwen, prinsen, walmende fakkels die hun schaduw werpen op de metersdikke buitenmuren, zachte middeleeuwse muziek, kaarsen, open vuren. Een unieke locatie, met een weids uitzicht op nachtelijk Bentheim, de geheimzinnige stenen trappen van de Batterijtoren (met folterkamer), de kasteelgeest ‘De Witte Juffer’ en een kerkje midden in het kasteelcomplex. De voorstelling wordt feestelijk afgesloten met een glaasje hartversterkende punch.

Nostalgisch aardappelfestival in Nordhorn, 25-28 oktober 2012. Op de historische boerderij Vechtehof, op het terrein van Tierpark Nordhorn – nu u er toch bent: een erg leuke dierentuin. Boer Harm ‘proat platt’ in een dialect dat naadloos de grens is overgestoken en tovert met de ‘Tolle Knolle’ aardappel. Stevige aardappelsoep, traditionele Reibekuchen met appelmoes, dankzij het knapperende haardvuur nog lekkerder dan thuis. Kinderen mogen stempelen met aardappelen en een handje helpen bij boerenambachten.

Meer leuke herfstevenementen in Duitsland: www.geheimoverdegrens.nl/evenementen

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duitsland

Reviews lezen over Duitsland

Meer informatie over Duitsland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duitsland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Duitsland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.